Áder: Magyarországnak elismerés, hogy felkérték a felszólalásra a klímacsúcson

HírKlikk 2019. szeptember 22. 14:30 2019. szept. 22. 14:30

A köztársasági elnök szerint felkérése az ENSZ klímacsúcsán való felszólalásra azt jelenti, hogy a szervezet szövetségesként tekint Magyarországra a klímaváltozás elleni harcban.

 Áder János az M1 aktuális csatornán vasárnap elmondta, most először fordult elő, hogy komoly hatalmi súllyal bíró, nagy országok nem kapnak szólási lehetőséget az ENSZ klímacsúcsán.

Véleménye szerint ez összefügghet Antonio Guterres ENSZ-főtitkár korábbi kérésével, amely szerint nem ünnepélyes beszédeket vár a tagországoktól, hanem konkrét cselekvési terveket, amelyek ráadásul a korábbi párizsi vállalásoknál nagyobb elköteleződést mutatnak.

Magyarországnak elismerés, hogy felkérték a felszólalásra, és ezek szerint szövetségesként tekintenek rá a klímaváltozás elleni harcban - emelte ki az államfő.

Áder János pontosította a pénteki rádióinterjújában a szén-dioxid-kibocsátás nagyságrendjével kapcsolatban említett példáját is. A helyes adatok: az Európai Unió egy év alatt annyival csökkentette a kibocsátását, mint amennyi szén-dioxidot Kína valamivel több mint egy nap alatt a légkörbe juttat - mondta el a köztársasági elnök.

Forrás: MTI/Hírklikk