Afrikában épít erőművet az Orbán-kormány

HírKlikk 2019. január 30. 19:00 2019. jan. 30. 19:00

19,5 milliárd forinttal támogatja egy ghánai gázerőmű létesítését Magyarország. Az összegből nem világos, hogy mennyi az állami hozzájárulás, a kormány a beruházást ugyanis semmilyen fórumon nem kommunikálta, azokat helyi lapok beszámolói alapján írta meg a G7.

A kormány szerint a projekt példaértékű, amivel újraélesztjük a politikai és gazdasági kapcsolatokat a két ország között. "Ez egy erős jelzés a ghánai kormány és nép felé, hogy Magyarország egyet jelent az üzlettel", írta az oldalnak Szabó András nagykövet.

A magyar nagykövetség Facebookján azt írja, a projekt második szakaszában Magyarország több millió dollár értékben szállít majd eszközöket az erőműhöz. A beruházás finanszírozásában az állami tulajdonú Eximbank is részt vesz, noha ez a bejelentésből kimaradt, így nem tudni, mekkora összeggel.

UPDATE:

Cikkünk megjelenését követően a a Külgazdasági és Külügyminisztérium az alábbi közleményt küldte meg szerkesztőségünk részére: 

"A magyar állam támogatást nem nyújtott sem az exportőr sem a vevő részére. Az Eximbank természetesen minden olyan exportügyletben, amely megfelel a nemzetközi és hazai szabályozásnak szívesen megvizsgálja a hitelnyújtási lehetőséget. Az exporthitelezés segíti a magyar gazdaság növekedését, munkahelyek megtartását és létrehozását."

Forrás: G7