Aláírások az Európai Ügyészségért: íme, a legfrissebb számok

NVZS 2019. március 7. 15:15 2019. márc. 7. 15:15

Eddig 470 ezren írták alá az Európai Ügyészséghez való csatlakozást követelő íveket – tudtuk meg a legfrissebb számokat Hadházy Ákostól. A független országgyűlési képviselő a Hírklikknek elmondta, hogy meglehet a célul kitűzött egymillió aláírás május 26-ig. Két hónapos téli szünet után ma kezdődik ismét az utcai aláírásgyűjtés Budapesten, mégpedig 15 helyszínen. Az elmúlt hónapokban kopogtatós módszert alkalmaztak.

„Két dologtól függ, hogy valójában sikerül-e összegyűjteni az egymillió aláírást: egyrészt attól, hogy van-e egymillió ember, aki alá akarj aláírni a követelést; másrészt attól, hogy van-e elegendő ember, aki összeszedi ezeket az aláírásokat” – mondta Hadházy Ákos.

Meggyőződése, hogy vannak legalább egymillióan, akik szeretnék, ha Magyarország csatlakozna az Európai Ügyészséghez. „Ezt ezer százalékra és objektíven tudom mondani, az elmúlt hónapokban folytatott kopogtatásos gyűjtésünk alapján: nem volt olyan lépcsőház, ahol az otthon lévőknek legalább a fele ne  írta volna alá az ívet” – közölte. Hozzátette: az is bizakodásra ad okot, hogy már eddig összegyűlt a célul kitűzött aláírásoknak mintegy a fele.

Mától pedig – a két hónapos hideg és sötét délutánok-kora esték miatti szünet után – ismét elkezdik a kopogtatásosnál hatékonyabb pultozásos gyűjtést, mégpedig egyszerre 15 helyszínen. Hadházy – ahogy portálunknak elmondta – maga is felkeres ma több pultot, köztük a Blahán lévőt, ahol az egész akció elkezdődött még szeptemberben.  A színhelyek mától a következő forgalmas csomópontok lesznek:

  • Örs vezér tere aluljáró
  • Stadionok metrómegálló felszínen
  • Újpest-Központ aluljáró
  • Árpád híd aluljáró
  • Nyugati tér
  • Zugló vasútállomás
  • Blaha Lujza tér
  • Corvin negyed metróállomás aluljáró
  • Népliget aluljáró
  • Kőbánya-Kispest (Köki) terminálba vezető felüljáró
  • Rákoskeresztúr Főtér a felszínen
  • Széll Kálmán tér
  • Móricz Zsigmond körtér
  • Kelenföldi metróaluljáró
  • MOM park előtt

Habár immár pultoknál is gyűjtik már ismét az aláírásokat, nem hagynak fel a kopogtatásos gyűjtéssel sem – mondta el Hadházy, aki ezt nagyon nagy élménynek tartja. Kérdésünkre, hogy tapasztalatai szerint nem félnek-e az emberek, azt válaszolta: az tény, hogy óvatosabbak, különösen kisebb településeken, vannak, akik ugyan nem írják alá, de elmondják, hogy azért nem teszik ezt, mert félnek, de nem ez a többség. „De hát olyan nincs is, hogy egy egész nép féljen” – szögezte le, hozzátéve: az aláírástól egyáltalán nem kell félni, már csak azért sem, mert ezeket nem fogja látni a Fidesz.

Mint mi is folyamatosan beszámoltunk róla, a kormány már a kezdetekkor közölte, hogy nem hajlandó csatlakoztatni Magyarországot az Európai Ügyészséghez, mondván, az sértené a nemzeti szuverenitást. Ebben oly annyira tántoríthatatlan, hogy tavaly október végén a kormánypárti képviselők leszavazták még azt is, hogy tárgysorozatba vegye az Országgyűlés az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról szóló Jobbikos javaslatot. Az előterjesztést 53 országgyűlési képviselő támogatta, 115 nem.

Ezt megelőzően, október 22-én látott napvilágot a Publicus felmérése a csatlakozás támogatottságáról. A közvélemény-kutatás elsöprő csatlakozás-pártiságot mutatott ki:

a megkérdezettek 79 százaléka támogatja a csatlakozást, amivel a pénzügyi csatornák feletti ellenőrzés is erősödhetne. Érdekes, hogy minden párt támogatói hasonlóan gondolkodnak, leginkább az MSZP és az egyéb pártok szavazói (97 és 91 százalék) támogatják az elképzelést, de a Fidesz szavazók majd’ kétharmada is (62 százalék). Az EU ügyészséghez való csatlakozást nagy arányban támogatják a 30 év alattiak (90 százalék), de még azok kétharmada (67 százalék) is, akik egyébként nem szavaznának az EU tagságunk mellett.