Alföldi Róbert a hatalomról és a seggnyalásról

HírKlikk 2019. október 4. 06:41 2019. okt. 4. 06:41

„Vannak bizonyos jelek, amelyek arra mutatnak, hogy attól, hogy ha az ember bizonyos ügyekben megszólal, illetve nem rejti véka alá, hogy nem azt az irány szereti, amelybe tart az ország, ez bizonyos szempontból beszűkíti azokat a lehetőségeket, ahova lehet dolgozni” – reagált az elmúlt 5-6 évben kialakult helyzetére a színész-rendező a Szeged Televízió Szemközt című műsorában.

A Szeged.hu idézi Alföldi Róbertet, aki elmondta, közvetlen módon nem politizál, eddig is csak közvetve foglalkozott a köz ügyeivel: társadalmi és közéleti kérdésekben szólalt fel, azokban az esetekben, amikor a közösség egyes csoportjait próbálják leválasztani a közösségről.

Szeged a leglüktetőbb, legélőbb vidéki város, itt jó lenni. Még inkább rá lehetne feküdni arra, hogy Szeged egy kulturális központja legyen az országnak. Igen, Szeged szabad város. Az, hogy a színházi munkámban itt nem kerül elő, hogy ki a városvezető, már az szabadságot jelent – mondta Alföldi Róbert.

A színész-rendező jelenleg Szegeden dolgozik, Bulgakov Molière, vagy az álszentek összeesküvése című darabját állította színpadra a Szegedi Nemzeti Színházban. 

A rendező szerint a darab nem attól politikus, hogy bárkit fel lehet benne ismerni, hanem attól, hogy a helyzetek olyan kérdéseket vetnek föl, és a szereplőket olyan helyzetekben találjuk, amelyek megmutatják, hogy „mennyire kell kinyalni a hatalom seggét”.

Alföldi Róbert kérdésre válaszolva azt is elmondta: szerinte kis engedményeket sem lehet tenni a hatalomnak, annak semmilyen szinten sem szabad behódolni. „Színházban nem lehet ideológiákat rendezni, a színházban történeteket rendezel, mert egy előadás szituációkból áll, nem pedig ideológiai üzenetekből” – tette hozzá.

Forrás: szeged.hu