Alig tudták összegereblyézni a szükséges szavazatokat Poltra és Handóra

HírKlikk 2019. november 5. 10:51 2019. nov. 5. 10:51

Egyetlenegy dolog „mentette meg” a kormánypártokat, hogy meg tudják szavazni Polt Pétert legfőbb ügyésznek és Handó Tündét alkotmánybírónak: hogy jelenleg nem 199, hanem 195 fős a parlament – mondta Szakács László, az MSZP elnökhelyettese az ATV A nap híre című műsorában hétfőn.

Az önkormányzati választáson ugyanis több honatyát polgármesterré választottak, ők már nem szerepelnek a parlamenti létszámban.

„Ők is nehezebben gereblyézték össze a mai napon” a szükséges kétharmadot – utalt a kormánypártokra Szakács, kiemelve, hogy Polt és Handó megválasztásához nem a jelenlévő, hanem a megválasztott képviselők kétharmadának szavazata kellett.

Ezért volt jelentősége annak, hogy az MSZP, a Párbeszéd és a DK képviselői fel sem vették a szavazólapot.

Szakács azt mondta: elég világos volt a választói akarat kifejezése az október 13-iki önkormányzati választáson, és bár országgyűlési választásra vetítve nem szerzett kétharmadot az ellenzék, több olyan megyei jogú város és budapesti kerület is van, ahol igen. Ilyen a II. kerület vagy Pécs városa, ahol 18 körzetből 16-ot nyert meg az ellenzék és a polgármester.

„Ez a fajta választói akarat elindult egy irányba. (…) Nekünk (…) jól kell szolgálni azokat a városokat, ahol az ellenzék nyert”, és ezzel a jó példával több választót lehet elfordítani a kormánytól az ellenzéki pártok felé – mondta.

A fideszes hűbéri rendszer és uram-bátyám világ kontextusba helyezéséhez elmondta: az – elvileg független - Állami Számvevőszék vezetője korábban fideszes országgyűlési képviselő volt, csakúgy, mint 5 alkotmánybíró; Polt Péter pedig fideszes országgyűlési képviselő-jelölt volt korábban.

„Ha most még egyszer megválasztják és ha még az életkora nem is engedi meg, hogy kitöltse a teljes ciklust, talán érdemes végiggondolni, hogy a fideszesek végiggondolták, hogy mennyi az elévülési határidő” – tette hozzá.

Orbánnak a nemzeti szuverenitásról szóló szólamaira kifakadt: „Milyen függetlenségről beszél Orbán, amikor az oroszoktól az energia, Paks, a Nemzetközi Befektetési Bank miatt függünk, a kínaiak most szereznek nagyobb befolyást Európában a Belgrád-Budapest vasútvonallal, Nyugat-Európának eladja a munkavállalóinkat nagyjában-egészében a rabszolgatörvénnyel, milyen szuverenitásról beszél? Kiárusította ezt az országot!”

Befolyásszerzés történik, csak „most nem tankkal jönnek, hanem rubellal” – mondta, hozzátéve: ha Orbán „nemzeti önrendelkezésről vagy nemzeti érdekről beszél, ezek általában egyébként a magyarok érdekei ellen vannak”.

Matolcsy Györgynek, a Nemzeti Bank elnökének legutóbbi cikkéről, melyben kioktatja az EU-t, hogy hiba volt bevezetni az eurót, Szakács azt mondta, csak figyelemkeltés a célja.

„Matolcsynak mindig megtesszük azt a szívességet, hogy azokról beszélünk, amiket ő mondott”, legyen szó piros pöttyökről vagy ádventről, közben viszont „a csuda tudja”, mi megy „a paraván mögött”.

Valójában egy dolog miatt nem kell Matolcsynak az euró: mert „akkor bizony az Európai Központi bank belelátna abba, hogy mit csinál a Magyar Nemzeti Bank, akkor nem lehetne annyi alapítványa, 266 milliárd forint meg még annak a hozamai fölött nem rendelkezhetne úgy, ahogy akar, nem vehetne méregdrága szőnyegeket, csillárokat, és nem indíthatna olyan lépéseket, amilyeneket éppen akar. Ő valójában ettől fél.”

Az MSZP politikája ezzel szemben mindig az volt, hogy az ország olyan gazdaságpolitikát folytasson, amivel az euró felé halad, előbb beléphet az ERM II-es rendszerbe, majd tovább – mondta.

Forrás: Hírklikk