Áll a bál a szombathelyi médiacentrum vezetőjének leváltása miatt

HírKlikk 2019. március 1. 16:10 2019. márc. 1. 16:10

Megdöbbenését fejezte ki a Szombathelyi Televíziót működtető Szombathelyi Médiacentrum vezetőjének leváltása miatt és a döntés megváltoztatását kéri pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében a Helyi Televíziók Országos Egyesülete (HTOE).

  A Szombathelyi Közgyűlés minden előzmény nélkül, azonnali hatállyal váltotta le a Szombathelyi Médiacentrum igazgatóját, Lovass Tibort, nem adva lehetőséget a védekezésre. Ilyen döntésre a helyi televíziózás több mint 30 éves történetében nem volt példa - írta a 90 magyarországi televíziós műhelyt tömörítő szakmai szervezet alelnöke.

Eckhard Balázs közleményében kiemelte: Lovass Tibor az egyik legelismertebb helyi televíziós szakember Magyarországon, akit a Helyi Televíziók Országos Egyesülete 2016 novemberében nagyon nagy többséggel választott meg elnöknek, fél évvel korábban pedig az egyesület életműdíjával is kitüntették.

Nemény András, a közgyűlésben a Jobbik és a Pro Savaria Egyesület képviselőjének szavazataival többséget szerzett Éljen Szombathely! - MSZP - DK - Együtt frakcióvezetője pénteken sajtótájékoztatón kijelentette: Lovass Tiborral szemben sem emberileg, sem szakmailag nincs kifogásuk, de véleményük szerint a Szombathelyi Médiacentrum igazgatójaként az lett volna a feladata, hogy megteremtse az objektív tájékoztatás feltételeit az általa vezetett önkormányzati médiumnál, de szerintük ez nem sikerült. 

Hozzátette: a Szombathelyi Televízióban aránytalanul többet szerepeltek a kormánypárti képviselők, mint az ellenzékiek, amikor pedig legutóbb a "rabszolgatörvénnyel" kapcsolatban az ellenzék javaslatának megfelelően döntött a közgyűlés, többszöri ígérete ellenére sem tette lehetővé, hogy a televízióban vitát folytassanak a sokakat érintő és a közvéleményt érdeklő kérdésről.

Szólt arról is, hogy korábban többször jelezték a tájékoztatás általuk tapasztalt kiegyensúlyozatlanságát a médiacentrum igazgatójának, sőt a közgyűlés elé is vitték kifogásaikat, amelyekre Lovass Tibor válaszolhatott. Hozzáfűzte: a közgyűlésnek joga volt dönteni a vezetői kinevezés visszavonásáról, a testület többségi döntést hozott, a döntés után pedig nem lett volna értelme annak, hogy meghallgassák a leváltott ügyvezetőt, akinek munkaviszonyát nem szüntették meg.

Kijelentette, pártatlanul működő helyi televíziót és objektíven szerkesztett önkormányzati hetilapot szeretnének, amire szerintük garancia a médiacentrum új kinevezett vezetője, Halmágyi Miklós, a Vas Népe volt főszerkesztője. 

Illés Károly (Fidesz-KDNP), Szombathely alpolgármestere szintén a közgyűlés utáni sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a baloldalon létrejött "szivárványkoalíció" a legsötétebb kommunista időket idéző tisztogatásba kezdett.

Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) frakcióvezető szavai szerint a leváltás célja kizárólag a bosszúállás volt. Utalt arra, hogy a csütörtöki közgyűlésben azért nem tárgyaltak a legfontosabb témáról, a 2019. évi költségvetésről, mert az ellenzék egy sor kevésbé fontos és ráadásul rosszul előkészített napirendi javaslatot terjesztett be és fogadtatott el; szavai szerint félő, hogy az ellenzék a költségvetést is "széttrollkodja" majd.

Nemény András viszont a városvezetést okolta és vádolta időhúzással, szerinte nem akartak tárgyalni a költségvetésről és azokról a több száz millió forintos átcsoportosításokról, amelyeket az ellenzék javasolt volna.

A közgyűlést, amely csütörtök délelőtt kilenc órakor kezdődött, kevéssel éjfél előtt szakította félbe Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester, a folytatás március 13-án, 9 órakor lesz.

Forrás: MTI/Hírklikk