Álljon a magyar családok oldalára a kormány!

HírKlikk 2019. április 25. 12:53 2019. ápr. 25. 12:53

Egymillió devizahitel károsult otthona van veszélyben az öt nap múlva kezdődő kilakoltatások miatt. Az MSZP törvénymódosítással akarja megakadályozni, hogy családokat utcára tegyenek, és felszólítja a kormányt, függessze fel a végrehajtásokat, mondja fel fel a bankok érdekeit védő titkos paktumot.

Öt nap múlva kezdődik a magyar családok ezreinek utcára hajítása: elveszik az otthonukat, a lakhatásukat és tönkre teszik az életüket - jelentette ki Szakács László a Kúria előtt tartott, kisebb tünetessé alakuló sajtótájékoztatóján. Az MSZP elnökhelyettese azt mondta, ez a fideszes parlamenti többség felelőssége, mert a magyar emberekkel szemben a tőke, a bankok oldalára állt.

Az Országgyűlésben ugyanakkor már beterjesztették a törvénymódosítást, hogy a családvédelmi akciótervbe kerüljön be, kisgyermekes családokat ne lehessen kilakoltatni. Hozzátette, mást sem lehetne kilakoltatni, mivel az Európai Bíróság már döntött, meg kell vizsgálni, az árfolyamkockázatokról megfelelő tájákoztatást kaptak-e a családok. Szakács arra az ellentmondásra hívta fel a figyelmet, ha a Kúriának még nem sikerült értelmezni ezt a határozatot, mi alapján kezdhetik meg kidobni a magyar családokat otthonaikból?

2015-ben a kormány az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal kötött kötött titkos paktumban eladta a devizahiteleseket euróért forintért a bankoknak - folytatta. “Orbán vállalta, nem támaszt egyetlen akadályt sem a kilakoltatások ellen,  a kormány nem hoz olyan döntést, ami a bankok profitabilitását bármiben csökkentené. A kormány odaállt a tőke mellé a magyar családokkal szemben”. Az MSZP felszólítja a kormányt, a végrehajtásokat függessze fel, ami 1 millió embert, 120 ezer háztartást érint, és mondja fel a titkos paktumot “Egyszer végre a Fidesz is álljon a magyar emberek mellé.”

Hegyesi Beáta, a Párbeszéd elnökségi tagja azt emelte ki, az elmúlt három évben 10 ezer, azaz naponta tíz kilakoltatás történt Magyarországon, ami az első lépést jelenti a hajléktalansághoz. Feltette a kérdést, milyen családvédelmi program az, ami csak a középosztály felső rétegeinek érdekeit szolgálja? Két évvel ezelőtt 900 ezer végrehajtás volt folyamatban banki hitelkárosultakkal szemben, tartozásaik értéke elérte az 3200 milliárd forintot, ami megfelel a paksi beruházás második ütemének költségével.

Arra is emlékeztetett, hogy Trócsányi igazságügyi miniszter ügyvédi irodája képviseli a bankokat, ami korábban kidolgozta a devizahiteles törvényeket. Hegyesi szerint ezeket a törvényeket felül kell vizsgálni, aztán kihajítani a kukába, a szerződéseket érvénytelenné tenni, ahogy a környező országokban a kormányok már a károsultak oldalára állt.

Szabó József, a Hiteles Mozgalom elnöke arról beszélt, a hitelfelvevők előtt eltitkoltak információkat, hitelfelvevésre bíztatták őket.

Polgár Zoltán, a Jogállamért Egyesület képviselője azt mondta, összesen 1,7 millió hitelszerződéssel van gond, ugyanis a kilakoltatás a személyi kölcsönöket, autóvásárlási hiteleket felvetteket is fenyegeti. Úgy látja, egyfajta népírtás zajlik a károsultakkal szemben, és ha a kormány nem tesz semmit, bűnsegéddé válik.

Szél Bernadett kijelentette, nem a devizahitelesek a csalók, hanem akik cserben hagyták őket: a kormány, amely a bankok oldalára állt. A független országgyűlési képviselő szerint a Fidesz-KDNP morálisan megbukott, már csak azzal is, ahogy a devizahitelesekkel bánik. Felhívta a figyelmet, fontos törvénymódosítás van az Országgyűlés előtt, ezért arra bíztatta a jelenlevőket, minél többen jöjjenek be az erről szóló bizottsági ülés vitájára.

Forrás: Hírklikk