Angliai magyarok szavazataiért versengenek

vazsu 2019. április 5. 10:56 2019. ápr. 5. 10:56

Szombaton délután Londonban tart vitafórumot az Európai Parlamenti választások kampánya részeként három ellenzéki párt vezető képviselője. A Jobbik, az LMP és a Momentum vázolja majd elképzeléseit Európa jövőjéről. Az angliai magyarok a választások előtt rendre a pártok, politikusok célközönségévé válnak: három hete például Márki-Zay Péter mutatta be egy londoni rendezvényen a Mindenki Magyarországa Mozgalmat.

A XXI. századi pártok vitafórumot tartanak Londonban az Európai Unió jövőjéről, a május 26-ai EP-választásról, és annak tétjéről – olvasható a Facebookon meghirdetett rendezvény oldalán. De a posztból az is kiderül, hogy ez már kampányesemény: mint a felhívásban is rögzítették, a megjelentek az eseményt követően aláírásukkal támogathatják a pártok EP-választásokon való indulását. A három résztvevő politikus Ungár Péter, az LMP, Cseh Katalin, a Momentum és Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselője lesz.

Ugyan nem az EP választási kampány részeként, de szintén mozgósítási célból – és már az őszi önkormányzati választásokat előkészítendő – Márki-Zay Péter is járt a közelmúltban Londonban: három hete az angliai magyarok meghívására és szervezésében a Mindenki Magyarországa Mozgalom másik alapítójával, Kész Zoltánnal vett részt egy fórumon, amelyet ottani magyarok szerveztek, s mutatták be a magyarországi demokrácia megerősítését célzó kezdeményezésüket. Márki-Zay utóbb egy interjúban azt jelezte, hogy  ha ideje engedi más nyugat-európia nagyvárosba is ellátogat, hogy találkozzon a kint élő magyarokkal, akiknek a hazatérését nagyon fontosnak tartja. A Hírklikknek nyilatkozva a külföldön élő és dolgozó magyarok vonatkozásában azt nevezte célnak, hogy minél többen jöjjenek vissza, vállalkozzanak, fektessenek be Magyarországon.

Az Angliában élő és dolgozó sikeres magyar vállalkozók egy csoportjának fent említett kezdeményezéséről elsőként portálunk számolt be: ez a Magyar Demokrácia Alap felállításának az ötlete. A cél megfelelő ismeretekhez és információhoz juttatni az attól elzárt vidéki magyarokat, hogy „saját maguk jöjjenek rá, mikor vannak félrevezetve, mikor hazudnak nekik, hogy meg tudják különböztetni az igazat a hamistól és hazugtól” – fogalmaztak a Hírklikknek a kezdeményezők közül a magánegészségügyben, illetve a bor és hajógyártásban érdekeltségekkel rendelkező, évek óta sikeresen vállalkozó két fiatal magyar szakember, Pokorádi Gábor, illetve Szente Zsolt. Hivatalosan júniusban terveznek indulni a pártsemleges akcióval.