Audi-sztrájk: a tanulság, a magyarokban benne van az összefogás képessége

NVZS 2019. január 31. 12:41 2019. jan. 31. 12:41

„Reméljük, valami megmozdult az országban az Audi-sztrájknak köszönhetően” – szögezte le a Hírklikknek Szimacsek Tibor, az Audi Hungaria Független Szakszervezet elnökségi tagja. A tegnap délután, a 156. órában véget ért sztrájk után rendben megkezdődött és folyik a munka Győrben. Az ügynek több tanulsága is van, a munkavállalók és a szakszervezetek számára talán a legfontosabb az, hogy összefogással, kitartással, fegyelemmel el tudják érni a céljaikat, ha valóban hisznek az ügyben – fogalmazott a szakszervezeti vezető. A magyar emberekben igenis jelen van az összefogás képessége és az, hogy együtt tudnak is tenni egy-egy cél érdekében”.

„Abszolút siker” – véleményezte sommásan az egyhetesre meghirdetett sztrájknak szinte az utolsó pillanatában megszületett egyezséget Szimacsek Tibor, aki szerint az oda vezető út kicsit rögös volt, s kellett hozzá az emberek összefogása. (A vele a sztrájk idején készített interjúnkat itt olvashatja.)

A nyilvánosságra hozott megállapodás szerint majdnem minden követelésüket elérték: a vállalat 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emeli a dolgozók alapbérét január 1-től 15 hónapra, a választható béren kívüli juttatás mértékét pedig 400 ezer forintra emeli idén, és ez az érték marad 2020-ban is. Emellett május elsejétől kezdve a munkaadó minden dolgozó számára biztosítja a minimum egy szabad hétvégét, s kötelezettséget vállalt arra, hogy március végéig kidolgozza annak a rendszerét, hogy a munkavállaló rendelkezzen a gyermek(ek) után járó pótszabadság felhasználásáról. Sikerült engedményt kicsikarni emellett a lojalitás és a jubileumi bónusz esetében is.

„A sikert a helyén kell kezelni” – szögezte le az AHFSZ elnökségi tagja, aki szerint ők maguk is sokat tanultak a sztrájkból, s vannak tanulságok, amelyeket magukra nézve le kell vonniuk. Ide sorolta az információáramoltatást, azt hogyan kell közvetíteni a beérkező információkat, vagy azt, hogy nem szabad kivárni, cselekedni kell.

Tanulság adódik mind a munkavállalói, mind a munkaadói oldal számára, Audi és összegazdasági szinten egyaránt – derül ki a vele folytatott beszélgetésből. A munkaadó  számára az például, hogy „Magyarországon újra komolyan kell venni a sztrájk veszélyét, s illik időben foglalkozni a megelőzésével, hiszen ha komolyan vették volna a munkavállalók követelését és figyelmeztető sztrájkját, akkor nem jutottunk volna el a munkabeszüntetésig, már novembertől érdemben tárgyaltunk volna”. Az egyhetesre meghirdetett sztrájk első pár napján le sem ültek velük tárgyalni, s valójában csak az utolsó két-két és fél napban gyorsultak fel az események, akkor kezdődött el az a folyamat, amelyet a szakszervezetek már ősszel el szeretett volna indítani.

Általános tanulság a munkavállalókra és az őket képviselőkre nézve Szimacsek Tibor szerint az, hogy érdemes összefogni, mert ha valamit el akarnak érni, az csak összefogással sikerülhet. „Az azonban nem biztos, hogy a szakszervezeteken múlik az érdekérvényesítés sikere vagy kudarca: a munkavállalóknak maguknak is össze kell fogniuk” – szögezte le az üzemi szakszervezet vezetője, aki azt is fontosnak tartja, hogy fegyelmezetten, atrocitások nélkül szabad csak fellépni, úgy ahogy Győrben is tették.

„A szakszervezeteknek hinniük kell abban, amit csinálnak, a siker egyik kulcsa, hogy folyamatosan jelen kell lenni a munkavállalók, a tagok között, meg kell őket hallgatni, a hónuk alá kell nyúlni, együtt kell velük élni”. A szakszervezeteknek észre kell venniük, hogy benne van a magyar emberekben az összefogás képessége és az, hogy együtt tudnak tenni egy-egy cél érdekében” – szól a tanácsa. Mint hozzátette: „Nem szeretek nagy szavakat használni, de reméljük, hogy ezen a téren megmozdult valami az országban”.

Egymás buzdítása, támogatása is nagyon sok erőt tud adni – ahogy a győri sztrájkolóknak is sok erőt adtak a határon innenről és túlról, szakszervezetektől és magánemberektől   érkezett szolidaritási nyilatkozatok. Az AHFSZ elnökségi tagja szerint érezték, hogy az ország mögöttük áll, s ez felemelő volt, miként az is, hogy a kerítésen túl megjelentek a sztrájkolók családtagjai, kívülről buzdítva kitartásra a hozzátartozóikat.