Audi-sztrájk: Olaj a tűzre

NVZS 2019. január 28. 08:51 2019. jan. 28. 08:51

Hétfő délelőtt 10 órakor a 100. órájába lép a győri audisok sztrájkja, amit minden bizonnyal folytatni lesznek kénytelenek az előre jelzett határidő letelte után is. A cégvezetés ugyan nyomást próbál gyakorolni a tüntetőkre, de egyre nagyobb az eltökéltség a munkavállalók körében. Csütörtök reggel hat óta sem a motorgyárban, sem a járműgyárban semmilyen termelés nem folyik. Hétfő délután újabb tárgyalás lesz a menedzsmenttel.

„A sztrájkbizottság dönt majd abban, hogy a tárgyalások sikertelensége esetén folytatódjék-e a munkabeszüntetés a 168 óra letelte után, de akkora az elszántság és az összefogás, hogy ennek komoly esélye van” – válaszolta a Hírklikk kérdésére Szimacsek Tibor, az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) elnökségi tagja. A dolgozók eltökéltségét a cég vezetése is növeli a nyomásgyakorlással: tegnap este például szétküldött a munkatársaknak egy olyan videoüzenetet és mellé egy levelet, amelyben rossz színben igyekszik feltüntetni  azokat, akik sztrájkolnak. „Ez csak olaj volt a tűzre” – szögezte le, s hozzátette: a sztrájk kezdete óta 300-an csatlakoztak a szakszervezethez.

Az elszántságot és a hangulatot egyébként kiválóan mutatja az a videó, amelyet az AHFSZ töltött fel a Facebook oldalára. Ilyen az a sztrájkoló tömeg, amelynek éppen egy szolidaritási levelet olvasnak fel Pozsonyból.

Szimacsek Tibortól megtudtuk azt is, hogy nincs semmilyen értékteremtés azóta, hogy a múlt héten, csütörtökön elindult a sztrájk: bármelyik műszakban megy végig az ember akár a motor-, akár a járműgyár csarnokaiban, sehol nem folyik termelés.

Ma délután 14 órára a munkáltatók ismét tárgyalásra hívták szakszervezet képviselőit, de „szkeptikusak vagyunk” – mondta Szimacsek. Szombaton este levelet küldtek az anyavállalat illetékeseinek, de arra egyelőre nem kaptak választ – mondta kérdésünkre. 

Korábban Szimacsek a Hírklikknek adott interjújában beszélt arról, hogy elegendő van a sztrájkalapban ahhoz, hogy kitartsanak, s egyelőre ne kelljen igénybe venni a más szakszervezetek és magánszemélyek által felajánlott anyagi támogatást. Rákérdeztünk most arra, hogy ez pontosan mit jelent. A sztrájksegély megfogalmazása szerint – vázolta – a munkát beszűntető szakszervezeti tagok minden 8 órás műszak után 5000, 12 órás után 7500 forintot kapnak. „Ha nagyon leáltalánosítjuk és átlagoljuk – ami nem szerencsés persze – akkor valamivel több, mint a felét fizeti ki a sztrájkalap a leállt dolgozónak” – mondta.

Felvetésünkre, hogy ezek szerint maguk a unkások is komoly anyagi veszteséget szenvednek el, amit nem feltétlenül képes mindenki bevállalni, a szakszervezet vezető egy olyan beszélgetést idézett fel, amelynek személyesen volt a tanúja: „egy 12 tagú team beszélgetett a sztrájkról, egyikük azt mondta, hogy sajnos ő egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy kevesebbet vigyen haza, mire a többiek közölték, hogy amíg abban a teamben dolgozik, addig akár anyagilag is készek őt segíteni”. Hát ilyen az összefogás és a hangulat a dolgozók körében – mondta Szimacsek.