Avatják a legújabb NER-arénát, a 9 milliárdos Vasas-stadiont

Zsidai Péter 2019. július 4. 17:49 2019. júl. 4. 17:49

A tervezetthez képest egy év késéssel adják át pénteken a majdnem duplájára drágult, 5 helyett 9 milliárdba kerülő Vasas stadionját a Fáy utcában.

Az új Ilovszky Rudolf Stadion - a többi NER-stadionhoz hasonlóan - alacsonyabb költségvetéssel indult, mint amennyire kerekedett. Az ötezer férőhelyes aréna építését 5,2 milliárd forintért vállalta a Market Zrt. - KÉSZ Zrt. kettőse. A kivitelezés azonban a megszokott módon, kétféleképpen is megcsúszott. Februárban már 7 milliárdot költöttek rá, és arra se érdemes mérget venni, végül 9 milliárd forintnál megállt a számlázás.

A szurkolók a költségek emelkedésével tartalmi bővítést reméltek - legyen 8 ezres a nézőtér, megközelítve a lebontott 9 ezres stadion befogadóképességét. Ezt nem akceptálta a kormány, csak a költségvetését emelte, a férőhelyek számát érintetlenül hagyta. Tavaly decemberben 8 milliárdra emelte a stadionra fordítandó keretösszeget, amit tavasszal újabb 1 milliárddal kellett megtoldani, mivel a kivitelezők 800 millió helyett 1,8 milliárdért végezték el az építkezés utolsó fázisát.

Nem tudták tartani az eredeti ütemtervet sem, 2018. március, a Vasas születésnapja helyett 2019. július lett az átadás dátuma. Az építkezés bizonytalanságát jelzi, hogy Markovits László klubelnök januárban nem tartotta kizártnak az októberi avatást sem. Azóta már eldőlt, a másodosztályban szereplő Vasas, amely a dobogóra sem tudott felkapaszkodni, az FC DAC 1904 vendégszereplésével avatja stadionját július 5-én 20-30-kor telt ház előtt.