Az Átrium drámai közleménye

HírKlikk 2019. június 28. 18:13 2019. jún. 28. 18:13

A jövőben nem lesz új bemutató az Átriumban, drasztikusan csökken az előadások száma, a műsorstruktúra jelentősen átalakul, havonta 2-3 produkció lesz látható blokkosított játszásban. Komolyan drágulnak a jegyek. A színház hangsúlyozottabban befogadó térré válik, miközben munkatársainak 90 százalékától kénytelen megválni. A többi között ezt eredményezi a korábbi kulturális tao-rendszer megszűnése. A színház egy hónapos gyűjtése eredménye éves szinten húsz millió forintot hozott, ennek köszönhetően nem kellett bezárniuk. De az eddigi működés nem folytatható tovább.

A színház a honlapjára feltett közleményben tudatja a fentieket annak kapcsán, hogy véget ért az egy hónapos gyűjtési időszak, amit azután hirdettek meg, hogy a kulturális tao megszüntetése után a tavalyi törvény szerint járó összegnek mindössze 23%-át ítélte meg az Átriumnak a kulturális kormányzat.

Célként 100 millió forint támogatást tűztek ki, ezzel lett volna biztosítva, hogy az Átrium korábbi célkitűzései mentén, változatlan szervezetben működhessen. A gyűjtési időszak alatt a közönségtől annyi felajánlást kaptak, ami éves szinten mintegy 20 millió forintot jelent, amit így is példátlan kiállásnak látnak.

Ha az EMMI által megítélt 50 millió forint hozzáférhetővé válik (sajnos a mai napig még az első részlet időpontja sem ismert), a támogatásokból befolyt 20 millió forinttal együtt is jelentős kompromisszumokat igényel – szögezi le a közlemény.

Új bemutatót nem tudnak tartani, le kell venni a repertoárról előadásokat, drasztikusan kell csökkenteni az éves előadásszámot, a megmaradó előadásokra jelentősen növelnünk kell a helyárakat.

A színházterem a jövőben üzleti alapon kibérelhető lesz rendezvények, konferenciák, vagy akár kulturális események megtartására. Az épület tulajdonosa hozzájárult, sőt támogatja, hogy az ilyen bevételek is 100%-ban a kulturális tevékenység támogatására fordítódjanak – írja a színház.

Az Átrium munkatársainak 90%-tól meg kell válniuk, az épületnek a jövőben nem lesz önálló csapata.

A közlemény megemlékezik a szolidaritásról, amit „az Átrium közönsége mellett partnerei és befektetői a színház helyzetével kapcsolatban tanúsítanak”, megköszöni a sok támogatást, majd azt írja, hogy. „most arra kell koncentrálnunk, hogy ezt a drasztikus átállást sikeresen véghez vigyük”.

(Aki szeretné látni, hogy a „ jelenlegi nézői és állami támogatások mellett” a 2019/20-as évadban milyen színházi előadásokat tartanak műsoron az Átriumban, az ezen a linken megnézheti.)

Forrás: Hírklikk