"Az az igazi történelem, amelyik hoz egy kis botrányt"

HírKlikk 2019. március 22. 18:10 2019. márc. 22. 18:10

Az I. világháborúról és annak közvetlen utóhatásairól írt könyvet Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója „Új világ született 1918-1923” címmel. A kötet bemutatóját a közelmúltban tartották.

Az I. világháború minden ország, így a győztesek számára is katasztrófa volt - mondta a Terror Háza Múzeumban tartott könyvbemutatón Frank Furedi professzor.

A szociológus hozzátette: Magyarország számára különösen katasztrófát jelentett, mert egyetlen más nemzet számára nem hozott olyan borzalmakat, mint a magyaroknak. Schmidt Mária könyvének az a nagy előnye Frank Furedi szerint, hogy nem az önsajnálattal foglalkozik, hanem arra koncentrál, mit lehet csinálni ezzel a helyzettel.

A professzor nagyon bátornak nevezte a könyvet. Mint mondta, a szerző gyakran provokálja az olvasókat, emiatt nagy vitákat, de akár még botrányt is generálhat a kötet.

A szociológus szerint ez nem baj, mert az az igazi történelem, amelyik hoz egy kis botrányt.

Békés Márton történész, a kötet szerkesztője úgy fogalmazott:

Schmidt Mária végre nyíltan kimondja, hogy a párizsi békerendszer létrehozói háborús bűnösök, élen az akkori francia miniszterelnökkel, Georges Clemenceau-val.

A történész szerint a kötetben Schmidt Mária az egész 20. századot egyetlen világháborúként elemzi, amelynek három szakasza az első és a második világháború, majd a hidegháború.

A kötet szerzője, Schmidt Mária szerint az I. világháború a legújabb kori történelem legfontosabb eseménye, minden ide vezethet vissza. Mint mondta: az I. világháború még tart, azok a problémák, melyek miatt a háború kitört, ma is megoldatlan kérdések százait vetik fel.

Szavai szerint a második világháború és a hidegháború már véget ért, az első világháború azonban még mindig tart: a harcokat előidéző konfliktusok, az ütközeteket lezáró, kikényszerített béke feltételei sok megoldatlan helyzetet okoznak.

Aki nem ismeri a saját múltját, annak nincs önbizalma, nem tudja, hol a helye - vélekedett Schmidt Mária.

Forrás: MTI/Hírklikk