Az egészségügy javítását várják az EU-tól és az ellenzéktől a választók

HírKlikk 2019. október 8. 08:35 2019. okt. 8. 08:35

Nagy bizalommal tekintetnek a választók a közvetlen EU-s források megszerzésének lehetőségére és szeretnék, ha az ellenzéki szövetség új polgármesterei és képviselői azokat elsősorban az egészségügy rendbetételére használnák fel – erről beszélt Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A legkülönbözőbb formákban, rengetegen válaszoltak már eddig is arra a felmérésre, hogy mire költenék a polgárok a szövetség által megszerzett, az önkormányzatok számára közvetlenül felhasználható forrásokat.

„Sikeres tárgyalásokat folytattunk Karácsony Gergellyel is Brüsszelben: mindent vitt az egészségügy!” – számolt be az emberek vágyáról, és Frans Timmermans-szal, az Európai Bizottság első alelnökével, valamint a szövetség más biztos-jelöltekkel folyó sikeres tárgyalásairól Ujhelyi István. Elmondta, hogy a napokban szerveztek egy találkozót Karácsony Gergelynek a leendő szociális és munkaügyi biztossal is, aki konkrétan azt mondta, áttekintette az előkészítő anyagokat és szeretné, ha az ő területén, például a szociális bérlakás, a lakhatás kérdésében, megteremtődnének ezek a közvetlen önkormányzati alapok. „Jó táptalajra hullt a kezdeményezésünk, szereti ezt az Európai Bizottság!” – újságolta Ujhelyi.

Kérdésre válaszolva, a szocialista politikus elmondta, mit is jelent és hogyan kell elképzelni azt az európai minimum egészségügyi szolgáltatást, amelyért társaival Brüsszelben lobbiznak. „Ha van egy minimum egészségügyi szolgáltatási szintünk, amit be kell tartani, akkor úgy adja az Unió a kormánynak az egészségügyre fordítható forrásokat, hogy meghatározza, hogy azokat mire kell költeni. Például arra, hogy az alapellátásban is minden biztosított legyen” – mondta Ujhelyi.

Hozzátette, legalább 18-19 polgármesterjelölt járt nála mostanában Brüsszelben, akikkel tárgyaltak erről. Azt akarták elérni, hogy „ha azt mondják, hogy nekik arra kell közvetlen EU-s forrás, hogy orvosi lakások legyenek – gyerekként én is ilyenben nőttem föl –, akkor az önkormányzat biztosíthasson megoldást a lakhatására. Vagy [adhasson] akár bérkiegészítést, hogy ne menjenek el úgy az orvosok, mint ma, évente hatszázan. Lassan nem lesz, aki gyógyítson minket! Ha van egy ilyen [európai minimum egészségügyi szolgáltatási rendszer], abból nem bújhat ki egyetlenegy tagállam sem!”

Ujhelyi a szövetség képviselőjelöltjeinek sikeres kampányáról is beszélt. „Polgármesterjelöltjeink olyan elképesztő ambícióval és bizonyítási vággyal rendelkeznek, hogy ahol győzni fognak, – és földindulás lehet vasárnap! – ott egészen biztos, hogy akarni fogják, hogy megmutassák, hogy máshogy is lehet politizálni!”

Az elmúlt napok történéseire, a durvuló kampányeszközökre reagálva hozzátette, „olyan mélyre süllyedt ez az egész magyar politikai rendszer, amiből én, mint választó is már annyira vágyom, hogy kikeveredhessünk, és normálisan lehessen dolgozni! Most az ellenzéki együttműködés, ami létrejött, végre leválthatja a helyi kiskirályokat és így felszabadíthatjuk az országot! (…) A disznóság az disznóság, akármilyen színekben követik is el, azt ígérhetem az elmúlt hetek után, amikor több ellenzéki polgármesterjelölttel is hosszasan beszélgettem, hogy hihetetlen akarás van bennük, hogy megmutassák, hogy lehet másképpen is!”

Forrás: Hírklikk