Az ellenzék átvette az irányítást Szombathelyen

HírKlikk 2019. március 1. 04:15 2019. márc. 1. 04:15

Megváltoztak az erőviszonyok az eddig kormánypárti többségű szombathelyi közgyűlésben, ahol csütörtökön az ellenzék által javasolt ügyeket vették napirendre, viszont több olyan napirendi pontot elutasítottak, amelyet a polgármester javasolt.

A döntésekhez szükséges többséget eddig Molnár Miklós (Pro Savaria) alpolgármester szavazatával tudta biztosítani a várost irányító Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester. Az utóbbi hónapokban azonban annyira megromlott a kapcsolatuk, hogy a csütörtöki közgyűlés első napirendi pontja éppen Molnár Miklós alpolgármester visszahívása lett volna, de azt az érintett és a Jobbik képviselőjének szavazatával az ellenzéki többség levette napirendről.

Az ellenzéki javaslatra napirendre vett témák között olyanok szerepelnek, mint a szervezeti és működési szabályzat módosítása, az utak és a közvilágítás állapotának megvitatása, a helyi nyilvánosság biztosítása érdekében önkormányzati lap indítása, és a Jobbik képviselőjének javaslatára a város üzemeltetésével foglalkozó önkormányzati cég, a Szova Zrt. igazgatójának leváltása. 

A történtek előzménye, hogy Molnár Miklós még január elején megszavazta az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli közgyűlés napirendjét. Ezzel lehetővé tette, hogy az önkormányzati testület a Fidesz-KDNP-frakció távollétében elfogadja, hogy a szombathelyi önkormányzati tulajdonú cégeknél tiltsák meg a túlóratörvény alkalmazását. Közgyűlési határozat született arról is: kérjék fel a város országgyűlési képviselőjét, Hende Csabát (Fidesz) arra, hogy kezdeményezze a törvény módosítását, ami a jogszabály visszavonását jelentené.

A rendkívüli ülés után Puskás Tivadar és Hende Csaba is úgy nyilatkozott, hogy Molnár Miklós elárulta azt a jobboldali közösséget, amelynek mandátumát is köszönheti, illetve megszegte a Puskás Tivadarral az önkormányzati választás után kötött írásos megállapodását.

Molnár Miklós visszautasította, hogy szerződésszegést vagy árulást követett vonna el és bocsánatkérésre szólította fel a polgármestert. Puskás Tivadar erre reagálva megvonta az alpolgármester összes hatáskörét, beleértve a költségvetés elkészítését és annak beterjesztését is. 

A csütörtöki közgyűlés legfontosabb témája a város 2019. évi költségvetésének megvitatása, de a napirend érdemi tárgyalásáig kora estig sem jutottak el, este hét óráig a 38 napirendi pontból mindössze hatot tárgyaltak meg.

Kecskés László (Fidesz) hiába kérdezte többször is Molnár Miklóst, hogy az általa képviselt Pro Savaria Egyesület tagjai is egyetértenek-e azzal a "pálfordulással", amelyet végrehajtott, választ nem kapott.

Szavaztak viszont arról az előterjesztésről, amely a képviselők információkhoz való hozzájutását kívánja megkönnyíteni a polgármesteri hivatalban, döntöttek arról is, hogy a tisztségviselők heti programját ismét közöljék előre a sajtóval, illetve megtiltották, hogy az önkormányzat hivatalnokai köztisztviselőként részt vegyenek választási kampányeseményekben.

Az ellenzéki többség javaslatára elhatározták, hogy újraindítják a városi önkormányzat hetilapját, továbbá leváltották a Szombathelyi Médiacentrum vezetőjét, Lovass Tibort és helyette március elsejétől, két évre, Halmágyi Miklóst, a Vas Népe volt főszerkesztőjét bízták meg az intézmény vezetésével.

A vezetői kinevezés visszavonását a kormánypárti képviselők felháborítónak tartották, többen "kommunista tempónak" nevezték azt, és felhívták a figyelmet arra, hogy Lovass Tibor a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke elismert szakember, akinek a pártatlanságát szerintük nem lehet megkérdőjelezni.

Forrás: MTI/Hírklikk