Az elvándorlás a budapesti éttermekben is érezhető
Jó hír az étterembe járóknak: a jelek azt mutatják, hogy fehéredésnek indult a szakma – legalábbis Budapesten. Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint ugyanis a fővárosban működő éttermi, mozgó vendéglátással foglakozó vállalkozások száma továbbra is csökken, az alkalmazotti létszám viszont jelentősen nő. Azaz, egyre kevesebbeket foglalkoztatnak az ágazatban feketén. A munkaerőhiány azonban egyre súlyosabb. Az ok az elvándorlás.
A budapesti éttermeket és egyéb vendéglátóipari egységeket üzemeltető működő vállalkozások száma 2015 óta zsugorodik, ezzel párhuzamosan az alkalmazotti létszám enyhén emelkedett – ezt mutatja az alábbi táblázat is.
Ugyanakkor a folyamatos létszámnövekedés ellenére a piaci szereplők és az elemzők egyaránt súlyos munkaerőhiányról számoltak be, mivel hatalmas az elvándorlás a jól képzett szakácsok, de már az egyéb vendéglátóipari személyzet (pincérek, mosogatók, konyhai kisegítők) tekintetében is. Úgy látszik, hogy a növekvő munkaerő szükséglet rákényszeríti a cégeket a feketén foglalkoztatás visszaszorítására, legalábbis erre következtethetünk a 2017-es és 2018-as létszámadatok vizsgálatából.
Az Opten jelentése kitér arra is, hogy a vendéglátásban dolgozók nettó átlagkeresete a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 141 086 forint volt 2018-ban. Ezen belül a fővárosban némileg magasabb volt az összeg, de még mindig nem tekinthető versenyképesnek a nyugat-európai bérekhez viszonyítva. Az elvándorlás mellett Budapest turizmusának fejlődése, a végrehajtott ÁFA csökkentés a kereslet növekedését eredményezheti, azonban a piaci szereplőkre továbbra is jelentős béremelési nyomás nehezedik.
A piac kiegyensúlyozottságát jelzi, hogy mind a végrehajtások, mind a felszámolások aránya, hacsak kis mértékben is, de mérséklődött. Ugyanakkor a cégfluktuációs index értéke, bár szintén kisebb mértékben, csökkent 2017-ben, még mindig azt jelzi, hogy magas a turbulencia a budapesti vendéglátásban működő cégeknél.