Az Emmi reméli, Éger István nem a médián keresztül akar üzengetni

HírKlikk 2019. augusztus 14. 18:58 2019. aug. 14. 18:58

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) eddig is tárgyalt és ezután is kész a párbeszédre a Magyar Orvosi Kamarával (MOK) - közölte a szaktárca szerdán.

 Az Emmi ezt arra reagálva tudatta, hogy Éger István, a MOK elnöke sajtótájékoztatóján azt mondta, rendkívüli nagygyűlést hívott össze, amelynek célja a "félbeszakad tárgyalások folytatása" a kormánnyal, és "gyors, eredményes lezárása".

A szaktárca közleményében megjegyezte, bízik abban, hogy Éger István továbbra is a tárgyalásokat, és nem a médián keresztül történő üzengetést részesíti előnyben.

A tárca tudatta: célja, hogy növeljék az orvosok és egészségügyi dolgozók anyagi megbecsülését. 

A kormány intézkedéseinek köszönhető, hogy az orvosok bére 2010 és 2017 között átlagosan a két és félszeresére emelkedett, és az egészségügyi szakdolgozók bére 2016 és 2022 között átlagosan ugyancsak a két és félszeresére emelkedik, ezekre a célokra idén 14 milliárd forintot, jövőre csaknem 82 milliárd forintot fordítanak - olvasható a közleményben.

Kiemelték, hogy jelentős ösztöndíjjal segítik a rezidenseket, a kórházak fejlesztésével javulnak a munkakörülmények és az orvosok szakmai fejlődési lehetőségei. Hozzátették: jövőre 700 milliárd forintos kerettel folytatódik az Egészséges Budapest program, amelynek részeként további nagy értékű diagnosztikai eszközök beszerzésére és szakrendelők felújítására kerül sor. 

Az Emmi szerint a 2020-as költségvetésben közel 2000 milliárd forint áll majd rendelkezésre egészségügyi célokra, ez 2010-hez viszonyítva 770 milliárd forinttal jelent több forrást, és 184 milliárd forinttal magasabb, mint 2019-ben. Mindezek hatására jelentősen nő az orvosi diplomát választók száma, csökken az elvándorló orvosok száma és 2010 óta csaknem hatezerrel több orvos dolgozik - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI/Hírklikk