Az Európai Parlamentben már vannak jelei a Fidesz gyengülésének

HírKlikk 2019. július 5. 16:19 2019. júl. 5. 16:19

A Fidesznek az Európai Néppártból való esetleges kizárásának kérdését az egyéb politikai események háttérbe szorították, de nem hosszú időre - írta a nemzetközi tényfeltáró újságírókat tömörítő Reporting Democracy portál. Az EPP-ben egyik oldal sincs most harcos kedvében. A Fidesz tagságának márciusi felfüggesztése óta a pártcsaládnak fontosabb dolgai voltak, mint a populista Orbán, például az, hogy bejuttassa jelöltjeit a vezető tisztségekbe.

A Fidesz engedményeket tett, miközben azzal fenyegetőzött, hogy másik frakcióhoz csatlakozik. A Fidesz tehát átmeneti helyzetben van. A kérdés az, hogy az EPP kiteszi a Fideszt, vagy mégis talál valami olyan megoldást, hogy bent tartson egy olyan pártot, amelyet a jogállamisági normák aláásásával vádolnak.

A szerző ismertette Orbán Viktor vonatkozó kijelentéseit, valamint Gulyás Gergely engedékenynek minősített megnyilvánulásait, és azt, hogy a kormány visszavonta közigazgatási bírósági rendszerről szóló törvénytervezetet. Mráz Ágoston Sámuelt idézve a cikk azt írta: Kölcsönös érdek a Fidesz EPP-ben maradása. A párt ugyan nem királycsináló az EPP-ben,  de szoros szövetségesei vannak, akik követhetik Orbánt, ha elhagyja a frakciót, és Mráz szerint 25-40 képviselőről van szó,  „ami már változtathatna a játékon”. 

Mráz szerint az EPP novemberi kongresszusa számít ugyan végső határidőnek a kérdés eldöntésére, de előre láthatólag egyhamar nem születik döntés. Addigra viszont el kell dőlnie annak, hogy milyen irányba halad az EPP és milyen lesz a vezetése. „Meg kell nézni, hogy mindent befogadó párt lesz-e, amely a keresztény értékekre és a migrációra helyez hangsúlyt, vagy másra” - mondta. Elemzők szerint Orbán párja nagyon igyekszik azt mutatni, hogy ura a helyzetnek, különösen azért, mert az EPP a Fidesz védőpajzsa a jogállamiság és a demokrácia megsértésével kapcsolatos töméntelen váddal szemben.

Az Európai Parlamentben már vannak jelei a Fidesz gyengülésének. Emellett bonyolultnak ígérkezik a Fidesz és Manfed Weber közötti kapcsolat is. Egy magyar politológust idézve a szerzők azt írták, hogy a Fidesznek vannak még trükkjei az elveszett befolyás legalább egy részének visszaszerzésére, most például igyekszik nőket küldeni, hogy legalább a gender-kvótát kihasználja. Orbán június 21-én találkozott az EPP által megbízott „bölcsek tanácsával”, amelynek tagjai előzőleg hosszú kérdőívet küldtek június elején a magyar kormánynak. A válaszokat később az egyik bölcs, van Rompuy „nem meggyőzőnek” minősítette.

A magyar kormányhoz közelálló forrás szerint  van Rompuy a Fidesz kizárása mellett van, Wolfgang Schüssel védi Orbánt, Pottering pedig Berlinből várja az útmutatást, hogy milyen álláspontra helyezkedjen. Közben azonban az EPP-nek alighanem meg kell állapodnia a szociáldemokratákkal, a zöldekkel és a liberálisokkal, hogy meg legyen a kellő többség az EP-ben, ez pedig felgyorsíthatja a Fideszről szóló döntés napirendre tűzését. Mindhárom pártban heves Orbán-ellenes hangulat van, és sokak szerunt a Fidesz kizárása lehet bármilyen alku ára. 

Forrás: Hírklikk