Az igazi Hont

Föld S. Péter 2019. július 9. 08:28 2019. júl. 9. 08:28

„Tisztelt ellenzéki választó! Drága palira vett honfitársam! Ősszel lesz jó ideig az utolsó lehetőség, hogy megszabadulj ettől léhűtő (sic!) haszonleső bagázstól.” A hvg.hu portálon jelent meg Hont András „Hont: Az igazi Karácsony” című cikkében ez a gondolat. Mielőtt bárki félreértené a szerző mondatait, sietünk leszögezni: az ellenzéki HVG munkatársa nem a kormányzó Fidesztől kívánja megtisztítani a fővárost, hanem attól az ellenzéktől, amely hosszú idő után végre azt csinálja, ami a feladata.

A történet azzal kezdődik, hogy egy „nyári, semmilyense estén” bandukolt Hont újságíró egy harmadik kerületi, még a szerzőnél is baloldalibb ismerősével. Ez az illető annyira felbuzdult a főpolgármesteri előválasztás sikerén, hogy azt mondta a hetedik kerületben élő, nála kevésbé baloldali barátjának (ez volna Hont újságíró), hogy bár Karácsonyt nem tartja semmire, de az előszavazáson résztvevő hetvenezer ember iránti tiszteletből mégis rá fog szavazni. (Értsd: a baloldali barát azzal tiszteli meg hetvenezer budapestit, hogy egy szerinte semmirekellő emberre szavaz.)

Amúgy meg az a baja Hont újságíró baloldali barátjának Karácsonnyal, hogy frissen megszerzett legitimációját nem arra használta fel, amire Hont újságíró baloldali barátja (és feltehetően maga a szerző) szerint kellett volna, hanem ehelyett „magasról leszarta” a szavazáson résztvevő hetvenezer embert. Hont újságíró barátja ugyanis azt várta volna el Karácsonytól, hogy ne szarjon le hetvenezer embert, ehelyett mondja azt, hogy minden budapesti kerületben legyen előválasztás. Mert nem igaz, hogy nincs rá elég idő, ráadásul, morgolódik Hont baloldali barátja, egy kéthónapos procedúrával kiválasztott jelölt még kampány szempontból is jobb megoldás, mint „megmutatni a térképen a kényelmes brüsszeli állásából a pártelmök felesége által kiszorított fószernek, hogy hol van az a kerület, ahol indulni fog.” Aki nem érti e kódolt szöveget, annak elmagyarázzuk: Gyurcsány, Dobrev, Niedermüller, Erzsébetváros.

Varázslatos lehet egy semmilyense nyári este Budapesten, ha ilyen emelkedett magvasságokat hoz elő a Fidesz volt hetedik kerületi elnökének a szövegszerkesztőjéből. Mert ne feledjük, Hont újságíró már 15 évesen belépett a Fideszbe, egy időben a Fidesz hetedik kerületi elnökeként funkcionált, s mint ilyen, a fényes tekintetű Deutsch Tamás fegyverhordozójaként valósította meg önmagát. Egy ideje sokakkal együtt ő is Fidesz-árva, aki azonban nem adta fel, és még mindig a pártját keresi. Azt már tudja, hogy kiket utál, a pártelnök főszert például, akinek még a nevét sem írja le ebben a dolgozatban (sok más cikkében viszont igen), valamint Molnár Zsoltot, és Karácsony Gergelyt. A Fideszt sem kedveli Hont újságíró, ezért nem a Magyar Nemzetnél, a PestiSrácoknál, hanem a HVG-nél dolgozik.

Összefoglalva az eddigieket: Hont újságíró harmadik kerületi illetőségű, baloldali ismerőse a szerinte alkalmatlan Karácsonyra fog szavazni, a saját kerületében viszont nem az ellenzéki jelöltre voksol, mert őt szintén alkalmatlannak tartja. A fő baja Hont újságíró baloldali barátjának az ellenzék harmadik kerületi jelöltjével, hogy az ellenzék nem tudja megmondani, miért is kellene leváltani a harmadik kerület regnáló polgármesterét, túl azon hogy az illető fideszes.

És ezzel elértünk Hont újságíró cikkének a lényegéhez. Mert minden, ami eddig volt, csak sallang, a pártelnök fószer, a semmire sem jó Karácsony, valamint Molnár Zsolt, akibe mindig jó belerúgni. Hont újságíró szerint ugyanis az van, hogy a fideszes végrehajtók többségében belesimultak a környezetükbe, s szerény tervekkel rendelkező derék tanácselnökökké váltak. S mivel a rendszer marad, vagyis, Orbán és társai tovább fognak kormányozni, az úgynevezett ellenzék, amikor e rendszeren belül helyet keres magának, valójában nem változást akar, hanem arra használja fel a rendszerellenes indulatokat, hogy pozícióba jutva azt a látszatot keltse, hogy ő az alternatíva, miközben éppen ezzel teszi lehetetlenné, hogy alternatíva mutatkozzék.

Vagyis, hagyni kell a derék tanácselnököket, ez jutott a szerző eszébe a bevezetőben említett nyári, semmilyense estén. Szavazzon mindenki a Fideszre, mert a Fidesz a valódi valóság, nem holmi látszat, mint az ellenzék, amely győzelme esetén még azt is megakadályozná, hogy alternatíva adódjék és mutatkozzék.

A régi, daliás idők puskaporszagát érezte meg Hont újságíró, aki közelebbről meg nem nevezett harmadik kerületi, baloldali barátjának szájába adva tette közkinccsé azt a véleményét, hogy inkább maradjanak ezek a derék tanácselnökök, mert ők már nem fognak nagyobb bajt csinálni, mint amennyit eddig. Az ellenzék meg húzzon el, a pártelnök fószerrel az élén, és itt azért a korrektség kedvéért azt is meg kellene említeni, hogy Tarlós főpolgármester mégis csak beizzította a kampányát, különben Hont újságíró nem írta volna meg azt a cikket, amelyet egy semmilyense nyári este ihletett.

A lepel lehullt, a Fidesz árvája visszatalált halottnak hitt szüleihez.