Az Index újságíróiról antiszemita plakátok lepték el Budapestet

HírKlikk 2019. november 24. 13:25 2019. nov. 24. 13:25

Az Index újságíróit ábrázoló antiszemita poszterek jelentek meg Budapesten, amiről Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírója tweetjében számolt be.

A posztereken Dezső András és Miklósi Gábor látható egy izraeli zászló előtt, „Mi is a határon túlról jöttünk!” felirattal, alatta pedig a következő címkék olvashatóak: konstans rinyálás, látens magyarellenesség, hazaárulás.

Miklósira azután szállt rá a szélsőjobboldali- és a kormánymédia, hogy az újságíró a Puskás Aréna megnyitóján nem állt fel, miközben felvidéki magyar gyerekek énekelték el az Ismerős Arcok Nélküled című számát.

Az esetről az Origo „Az Index alkalmazottja tudatosan megalázta az éneklő felvidéki magyar gyerekeket” címmel számolt be, a Tények pedig „Külhoniakat gyaláz az Index” címmel hozta le a történetet.

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke a héten sajtótájékoztatót tartott a lap székháza előtt, ahol bejelentette: „videó, publicisztika és karikatúra miatt” feljelentést tesznek az Index ellen, ugyanis Miklósi cikke kimeríti a közösség elleni uszítás tényállását.

Panyi tweetjére Izrael budapesti nagykövetsége is reagált:

„Mélységesen elítéljük ezt a posztert, amin antiszemita és Izrael-ellenes szimbólumok és mocskolódások láthatóak. Rasszizmusnak, gyűlöletnek és felbujtásnak semmilyen párbeszédben sincsen helye. Biztosak vagyunk benne, hogy a magyar hatóságok el fogják távolítani az olyan posztereket, mint ez.”