Az MSZP kezdeményezi a rabszolgatörvény eltörlését

HírKlikk 2019. november 15. 13:42 2019. nov. 15. 13:42

Az MSZP az úgynevezett rabszolgatörvény eltörlését célzó javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek - közölte az ellenzéki párt elnöke, frakcióvezetője pénteken Budapesten sajtótájékoztatón. Tóth Bertalan közölte azt is, kezdeményezte az ellenzéki megállapodást felrúgó két budafoki képviselőjük pártból történő kizárását.

A pártelnök felidézte, hogy a fideszes kormányzat közel egy éve nyújtotta be a munka törvénykönyvének túlórakerettel kapcsolatos módosítását, amely 4,5 millió munkavállalót hozott kiszolgáltatott helyzetbe.

Hozzátette: a túlórakeret 250-ről 400 órára emelkedett, annak elszámolhatósága pedig három évre nőtt.

Felidézte, hogy a törvény ellen tiltakoztak a szakszervezetek és a parlamentben az ellenzéki pártok is. A jogszabály elleni tiltakozás kezdete volt az ellenzéki pártok egyre mélyülő együttműködésének, ennek eredménye pedig az, hogy az önkormányzati választáson több településen is az ellenzéki jelöltek győztek - magyarázta.

Tóth Bertalan szerint a magyarországi cégek kezdenek kifutni a 250 órás keretből és az MSZP-hez egyre több jelzés érkezik, hogy a cégek alkalmazni akarják a 400 órás keretet.

Közölte, a nap folyamán benyújtják a parlamentnek a rendelkezés eltörléséről szóló törvényjavaslatot és arra kérik az ellenzéki pártokat, csatlakozzanak az indítványhoz, akadályozzák meg a megemelt túlórakeret alkalmazását.

Kitért arra is, hogy leghatározottabban fellépnek az ellenzéki egység ellen ható cselekedetek ellen.

Közölte, az MSZP elnöksége egyhangúlag úgy határozott, hogy budafoki két MSZP-s önkormányzati képviselő (Dankóné Hegedűs Jolán és Daróczi Károly) párttagságát azonnali hatállyal felfüggeszti. Hozzátette: kezdeményezni fogja a két képviselő kizárását a pártból a fegyelmi ügyek tanácsánál.

Sajtóhírek szerint az MSZP két XXII. kerületi képviselője csütörtökön a képviselő-testület alakuló ülésén a Fidesszel együtt megszavazott egy olyan napirendet és több olyan javaslatot, amelyet az ellenzék szerint Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester az akaratuk ellenére nyújtott be. Az ülésen Dankóné Hegedűs Jolánt alpolgármesternek, Daróczi Károlyt bizottsági elnöknek választották. Az október 13-i választáson az ellenzéki összefogás szerezte meg a képviselő-testület többségét.

Tóth Bertalan megengedhetetlennek nevezte, hogy a képviselők becsapják azt a közösséget, amelyhez eddig tartoztak, hogy becsapják az ellenzéki pártokat, akikkel egységben szerezték a mandátumukat, és hogy becsapják a választókat, akik szavazatukkal segítették megválasztásukat.

Hangsúlyozta, ha jövőben bárhol korrupciós ügy merül fel, a zéró tolerancia elvét érvényesíti és a legsúlyosabb büntetést, a kizárást fogja javasolni.

Az MSZP elnöke kifogásolta azt a parlament előtt lévő törvényjavaslatot, amely - mint fogalmazott - "brutálisan" megemeli egyes állami hivatalok vezetőinek juttatását, miközben a közigazgatásban létszámstop van, alacsony a tanárok és az egészségügyben dolgozók fizetése.

Példaként említette, hogy a Gazdasági Versenyhivatal elnökének fizetése 1,7 millióról 4 millió forintra emelkedik, Áder János köztársasági elnök mintegy 1,5 millió forintról csaknem 3 millió forintra emelkedik. Nő a Nemzeti Választási Iroda vezetőjének fizetése is a jelenlegi 990 ezerről 1,9 millió forintra - sorolta.

Forrás: MTI