"Az Orbán-kormány a magyar munkavállalók ellensége"

HírKlikk 2019. május 1. 14:43 2019. máj. 1. 14:43

Dolgozói szegénységben él a magyar munkavállalók kétharmada, akiktől elvették a béren felüli juttatásokat, a lakástakarék pénztárakat, naponta 12-16 órát kell dolgozniuk a megélhetésért - sorolta a Fidesz-kormány munkásemberek elleni intézkedéseit az MSZP majálisán Tóth Bertalan. A pártelnök szerint ezért is fontos a május 26-i EP-választás, hogy szociális Európát tudjanak teremteni, ami garantálja az MSZP-Párbeszéd javasolta európai minimálbért, minimál nyugdíjat és családi pótlékot.

Az MSZP-Párbeszéd szövetség országszerte 86 helyszínen ellenzéki pártokkal, civil szervezetekkel, szakszervezetekkel együtt ünnepli Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának 15. évfordulóját és a munka, a munkavállalók egymás iránti szolidaritásának ünnepét - jelentett be az MSZP majálisán Tóth Bertalan. Sajnos azonban, tette hozzá a pártelnök, van, ami beárnyékolja az ünnepet. Tizenöt évvel ezelőtt arról álmodtunk, hogy fel tudunk zárkózni a nyugat-európai bérekhez, életszínvonalhoz. Arról is álmodtunk, hogy az Európai Unióból érkező sok-sok támogatást arra használhatjuk, hogyan lehet jobb életkörülményeket teremteni a magyar embereknek, béreket emelni, felzárkóztatni a leszakadt térségeket.

“A mai magyar kormány nem ezt a közösséget akarja erősíteni, hanem elszigetelődve az együttműködést gyengíteni. Az európai uniós pénzeket arra használják fel, hogy azokat ellopva, médiabirodalmat, gazdasági holdudvart építsenek, amely elfojtja a szabadságot, a véleménynyilvánítás és a szólás szabadságát”- jelentette ki.

Aláhúzta: “Ez a kormány a magyar munkásemberek, munkavállalók ellensége.” Elvette a cafeteriát, szétrombolta a béren felüli juttatásokat, amelyekkel a munkáltató tudta segíteni a munkába járást, támogatta az étkezést, iskoláztatást. Ezt követően felszámolta a kiskeresetű emberek által igénybe vett lakástakarék pénztárakat, amely gyermekek lakáshoz jutását segítették.

Idézte a KSH legfrissebb adatait, miszerint a munkavállalók kétharmadának fizetése nem éri el az átlagkereset szintjét, több százezer család dolgozói szegénységben él, nem tudja kifizetni hó végén a számlákat.

A rabszolgatörvény bevezetésével a kormány azt üzente a munkásembereknek, “ha többet akartok keresni, dolgozzatok többet. Mi viszont azt mondjuk, hogy keressenek többet a magyar munkavállalók abban az időben, ami elő elő van írva számukra.” Emlékeztetett arra, május elseje eleve arról szól, hogy 8 órában meg lehessen keresni azt a bért, amiből meg lehet élni, de ehelyett 12-16 órát kell dolgozni.

Tóth Bertalan összegzésképpen azt mondta: a Május 26-i EP választás arról szól, hogy az Európai Unió tovább megy-e  szociális Európát teremtő úton, és lesz-e erejük ahhoz, hogy meg tudjanak küzdeni európai színtéren is a magyar munkavállalók jogaiért. Éppen ezért küzdenek az európai minimálbér bevezetéséért, amely a magyar munkavállalókra is vonatkozna.

Az MSZP a minimális európai nyugdíjért is dolgozik, hiszen  Magyarországon 1 millió nyugdíjas él szegénységben. A minimális családi pótlék bevezetését is szorgalmazza, mert nem lehet ember és ember gyermeke között különbséget tenni: több százezren nevelnek gyereket házasságon kívül egyedül vagy élettársi kapcsolatban - ők elesnek a támogatásoktól. A közös európai minimális családi pótlék rajtuk is segítene. Az önkormányzati választásokra utalva azzal zárta szavait: jövőre már egy szabad Budapesten fogják ünnepelni május elsejét.

Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt azt emelte ki, olyan Európát akarnak, amely az emberek, a munkavállalók Európája. Hisznek Csengey Dénes 30 évvel ezelőtti mondatában: “Európába, de mindahányan!” A május 26-i választásnak óriási a belpolitikai tétje, be kell bizonyítani, hogy a változást akaró európai polgárok vannak-e többségben az országban. Úgy fogalmazott, az európai kontinenst csak úgy lehet egyben tartani, ha szociális alapú lesz, ahol minden tagját azonos jogok illetik meg. Máskülönben az Orbánhoz hasonló bajkeverők szétverik az európai egységet, bezárják azokat az ajtókat, amelyeken keresztül Magyarország felzárkózhatna Nyugat-Európához. Orbán és tettestársai erre készülnek, így az olasz újfasiszta Matteo Salvini, aki csütörtökön érkezik Orbánhoz, hogy közösen verjék szét az európai álmot, amiben hiszünk. “Ezt nem hagyhatjuk!” - mondta nyomatékkal Karácsony Gergely.

Forrás: Hírklikk