"Az Orbán-kormány tettestársként bátorítja az erőszaktevőket"

HírKlikk 2018. november 27. 10:50 2018. nov. 27. 10:50

A szocialista Gurmai Zita azt állította napirend előtti felszólalásában kedden az Országgyűlésben, hogy a kormány asszisztál a nők elleni erőszakhoz, "tettestársként bátorítja az erőszaktevőket", mert nem nyújt megfelelő védelmet a bántalmazott magyar nőknek.

Konkrét bűneseteket említve úgy ítélte meg, a bántalmazott nők igazságszolgáltatás helyett megaláztatást és érzéketlenséget kapnak, a jogalkalmazás szintjén is működik a zsigeri áldozathibáztatás.

Gurmai Zita hiányolta az isztambuli egyezmény ratifikálását és követelte, hogy a magyar nők kapják meg a védelmet az erőszak minden formájával szemben. Kormányzati szintű fenyegetésként értelmezte egzisztenciális értelemben például a túlórapénzek visszatarthatóságát megteremtő jogszabály-módosítást.

Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára visszautasította a képviselő állítását, leszögezve: az Orbán-kormány soha nem támogatta az erőszak semmilyen formáját. Nem úgy, mint a 2006 őszén az akkori kabinet - jegyezte meg.

Hangsúlyozta: a nők védelmét szolgálják a magyar büntetőjogi szabályok függetlenül az isztambuli egyezménytől is, amelyet egyébként 13 tagállam nem írta alá eddig. Önálló tényállás a kapcsolati erőszak, fejlesztik a kríziskezelő szolgáltatásokat, prevenciós programokat támogatnak több mint 6 milliárd forinttal, kampányt indítanak a kapcsolati erőszak elfogadhatatlanságának bemutatására - sorolta, reagálása végén nyomatékosítva: a kormány elutasítja a nők elleni erőszakot és elkötelezett a bántalmazás felszámolásában.

Megjegyezte, a felvetett esetekben az ügyészség képviselte a vádat és az ügyekben súlyos büntetések születtek.

Forrás: MTI