Az Orbán-kormány újabb amerikai lobbicégekkel szerződött

HírKlikk 2019. augusztus 3. 15:45 2019. aug. 3. 15:45

Újabb, mintegy 46,8 millió forintos, hat hónapra szóló megállapodást kötött a Policy Impact Strategic Communications nevű lobbicéggel a magyar kormány. A megállapodás alapján a társaság tanácsokkal látja el a washingtoni magyar nagykövetséget egyebek mellett arról, hogy miként lehetne javítani a két ország kétoldalú kapcsolatait.

A cég feladata ezen felül a kormányzati ügyek és a médiamegjelenések koordinálása. A Policy Impact szervezte például Szijjártó Péter külügyminiszter idén februári szereplését is Donald Trump amerikai elnök kedvenc csatornáján, a Fox News-on - áll a nepszava.hu cikkében.

A magyar külügyminiszter a Tucker Carlson Show-ban szerepelt, amelyben a családvédelmi tervről beszélgettek a műsorvezetővel. Később, a műsor júliusi adásában szintén a magyar családtámogatási rendszerről esett szó. A Fox News egyébként az a republikánusokhoz közeli csatorna, amelynek híreire Trump a legtöbbször hivatkozik a Twitter-csatornáján.

A Policy Impact-tel már korábban is dolgozott a kormány: 2018 november 1. és 2019 január 18. között 50 ezer dolláros szerződést kötöttek azért, hogy a cég lobbizzon a magyar kabinet érdekeiért a szenátusban. Ugyanebben a bő két hónapos időszakban a Policy Impacton kívül a Barnes&Thornburg, valamint a Munk Policy&Law-val is külön-külön szerződött a magyar kormány egyenként 50 ezer dollár, mintegy 14 millió forint értékben.

A Barnes&Thornburg feladata az volt, hogy javítson a magyar kormány megítélésén a Fehér Házban. A Munk Policy pedig azon dolgozott, hogy javuljon Orbánék imázsa az amerikai külügyminisztériumban. A Munk Policy egyébként január 21-ig állt szerződésben Magyarországgal, majd május elsejétől a Kajmán-szigeteki pénzügyminiszter lobbistája lett.

Az idén tavasszal sem csak egy lobbicéggel szerződött a kormány. A Policy Impact mellett – 2018 május 8-án – hat hónapra szóló, 100 ezer dollár, vagyis közel 30 millió forint értékű szerződést kötött a magyar kormány a Greenberg Traurig nevű floridai ügyvédi irodával. A megállapodás alapján további négy lobbistával erősítették meg Orbánék „kijáró különítményét.”

A Greenberg Traurig egy alvállalkozót, a Triconsultants nevű céget is bevont az együttműködésbe május 13-án, havi 3500 dollárért. Érdekes momentum, hogy ugyanezek a lobbisták Magyarországgal párhuzamosan egyebek mellett Kazahsztánnak, továbbá néhányan Törökországnak is dolgoznak.