Az Orbánhoz hasonló politikai vezetőket diktátornak hívják!

Vásárhelyi Mária 2019. december 3. 14:03 2019. dec. 3. 14:03

Hát mit mondjak, sok minden eszembe jut Orbán Viktorról, de az, hogy álmodozó, sőt, Európa politikai vezetői közül a második legnagyobb álmodozó lenne – hát az egészen biztosan nem! Márpedig a Politico nevű, befolyásos internetes portál – illetve az általuk megkérdezett szakértők – szerint, Greta Thurnberg után Orbán a kontinens legnagyobb álmodozója.

Önmagában az, hogy ugyanabba a kategóriába kerülhet a Földet megmenteni kívánó Greta, és a magyar demokráciát leromboló, a szegények, elesettek, oltalomra, védelemre szorulók és másként gondolkodók ellen hadjáratot indító magyar miniszterelnök, teljesen abszurd. És vajon Orbán mely cselekedeteit illetik a „nagy álmodozó" címmel az érintett szakértők?

A békétlenség szítását Európa államai között, a kompromisszumképtelenséget, balkáni szarkeverését, a környező országok belpolitikájába történő nyílt beavatkozást, a magyar szupremácia felélesztését, a nacionalista érzelmek csúcsra járatását, a nők elleni erőszak elleni nemzetközi megállapodások következetes elutasítását, a rasszizmust és kirekesztést? Nem vitatom, hogy lehet egy vezetőnek olyan álma, hogy az általa vezetett országban felszámolja a demokráciát, az alapvető emberi- és szabadságjogokat: a sajtó- és véleményszabadságot, a szabad választásokat, a fékek és ellensúlyok rendszerét, a hatalmi ágak szétválasztását, és a félelem, gyűlölet hazájává teszi országát, de az ilyen politikai vezetőket diktátornak hívják!

És elismerem azt is, hogy az álmát, smely szerint ő lesz Magyarország leggazdagabb embere, aki bekerülhet a világ leggazdagabbjai közé, már meg is valósította. Ennek az álomnak a megvalósításához azonban az ország kifosztására volt szükség.

Az álmodozás romantikus, szívet melengető, andalítóan jó érzés, éppen ellentéte a pusztításnak, a rombolásnak, a gyűlöletnek, illetve aki utóbbiakról „álmodozik" az nem álmodozó, hanem pszichopata.

Aki Greta Thurnberget és Orbán Viktort ugyanabba a kategóriába sorolja, az semmit nem ért a mai világból. És ha valóban Orbán Európa nagy álmodozója, akkor Európára nagyon szomorú jövő vár.