Bajban a magyar nyugdíjasok

HírKlikk 2019. április 11. 06:00 2019. ápr. 11. 06:00

Átláthatóság és előre tervezhetőség hiánya, a nyugdíjmegállapítás évének méltánytalan kihatása, az egyes szolgálati évek indokolatlanul eltérő értéke, a nyugdíjemelés módszere, a nagyon alacsony összegű nyugdíjak emelésének módja – ebben az 5 pontban szedte össze Farkas András nyugdíjszakértő azt, hogy miben áll a mai nyugdíjrendszer öt legégetőbb problémája.

A nyugdíjszakértő az ATV Start című műsor vendége volt, ahol elmondta: nehéz dolga van ma bárkinek Magyarországon, aki szeretné megtudni, hogy pontosan mennyi nyugdíjra is jogosult. Ez nem jelenti azt, hogy „rossz”, egy „földi halandó” mégsem érti, hogyan működik – tette hozzá. Mint mondta, a nyugdíjjárulék fizetésével lesz valaki jogosult az időskori juttatásra, de azt nem lehet tudni, hogy mennyi „jogosultságot” szerez évente.

Farkas András szerint a fejlett nyugdíjas rendszerek lényege, hogy a járulék befizetése után is láthatóvá válik, hogy mennyi jogosultságot szerez az ember, sőt, évenkénti lebontásban is megkapják ugyanezeket az adatokat. Ez pedig azért fontos a nyugdíjszakértő szerint, hogy időben lehessen lépni akkor, ha valakinek kis összegek szerepelnek, de mégis úgy érzi, hogy több nyugdíjat szeretne kapni.

A magyar nyugdíjrendszer abban is egyedülálló, hogy minden év „mást ér”. Sokat számít ugyanis, hogy a karrierünk elején, közepén, vagy végén vagyunk, mert 1-2%-kal számíthat be ugyanaz az év. Mint mondta: az első húsz évre a mi nyugdíjtáblánk 53%-os szorzót állapít meg, aminek történelmi okai lehetnek.

A nyugdíjszakértő szerint ugyanis a rendszer 1997-es átalakításakor sokan lehettek olyanok, akiknek rövid volt a szolgálati idejük, mert mondjuk mezőgazdaságban dolgoztak. Ez a „hagyomány” maradt benne a rendszerben, a következő húsz év viszont az 53%-os szorzó felét éri. Farkas András azt is kiemelte, hogy mindenkinek lesz „valamennyi nyugdíja”, de abból nem fog tudni megélni. Hozzátette ugyanakkor, hogy sehol máshol nem élne meg, egyedül az osztrák rendszer áll a legközelebb ahhoz, hogy ezt valamennyire tudja fedezni.

Forrás: atv.hu