Bajban a Pesti Srácok

Németh Péter 2019. szeptember 25. 20:49 2019. szept. 25. 20:49

Legyünk hivatalosak: Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték szerdán a Fővárosi Ítélőtáblán Mengyi Roland volt kormánypárti képviselőt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt – ez a hivatalos, vagy félhivatalos közlés a volt fideszes képviselővel kapcsolatban. A hírről beszámolt szinte minden számottevő, és már csak nevében számottevő orgánum, így – képzeljék el – még a kormánypárti sajtó sem tagadta le. Tudósításukban, meglepetésre, még az is benne volt, hogy Mengyi – alias Voldemort – egykor a Fidesz sorait erősítette, parlamenti képviselőként is.

Az állampárt agit.prop osztálya persze ezúttal is működött. Vagy működhetett. Persze nem zárhatjuk ki azt sem, hogy a Magyar Nemzet, a Magyar Hírlap és az Origo szerkesztőinek egyszerre jutott eszébe ugyanaz, ehhez azonban már erős fantázia is szükségeltetik.

A három kormányhoz köthető média ugyanis – ők nyilván azt állítják majd, hogy egymástól függetlenül – az ítéletet Hiszékeny Dezső ügyével vetették össze; mindhármuk szerint hasonló esettel találkozhattunk a szocialista képviselő esetében, akit viszont felmentett annak idején a bíróság.

A Magyar Hírlap volt a legszorgalmasabb: a tudósításban legalább akkora felületet szentelnek Hiszékenynek, mint Mengyinek. Arra persze nem vesztegetik az energiájukat, hogy mennyiben hasonlítható a két férfi esete, feltehetően azért, mert az már nem állná ki a tényszerűség próbáját. Már csak azért sem, mert Hiszékeny esetében még a vádban sem szerepelt a bűnszervezet, egyébként pedig féléven keresztüli folyamatos lehallgatása után sem talált nála a bíróság büntethető elemet.

De nem is ezért vettük most elő a Fidesz-propaganda újabb szép példányát, sokkal inkább annak a meglepetésünknek akartunk hangot adni, hogy a Pesti Srácok ezúttal nem követte az utasítást, szerkesztője vagy ellenállt, vagy megfeledkezett a feladat végrehajtásáról. Egyszerűen csak Mengyiről írt, semmi szocialista, még egy pici Gyurcsány sem keveredett a hírbe.

Nem lesz ebből baj, pesti srácok?