Bakondi: ahol baloldali kormány van, ott növekszik a migráció

HírKlikk 2018. december 29. 09:50 2018. dec. 29. 09:50

A miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója szerint a spanyol migrációs útvonal vált meghatározóvá az idén - 120 százalékos növekedést regisztráltak az érkezők számában -, és ebben van szerepe annak, hogy baloldali kormány alakult Madridban.

Bakondi György pénteken az M1 aktuális csatornán felhívta a figyelmet arra, hogy ezzel szemben Olaszországban, ahol jobboldali kormány van, 80 százalékos csökkenésről lehet beszélni.

Közölte: a balkáni útvonalon az új fő irány Montenegrón, Bosznia-Hercegovinán és Horvátországon át Szlovénia felé vezet. Kijelentette: a helyzet egyik kulcsszereplője Törökország, hiszen ott csaknem 4 millió migráns tartózkodik, és az idei adatok szerint több mint 220 ezer embert fogtak el. A török politika nagyban meghatározza, hogy hányan jutnak át Görögországba - tette hozzá.

Bakondi György szólt arról is, hogy megváltozott a migránsok nemzetiségi összetétele a balkáni útvonalon. Míg korábban szírek és irakiak, tehát a háborús helyzet elől menekülők jöttek, idén egyre nagyobb arányban afgánok, pakisztániak, bangladesiek érkeznek, valamint például albánok, akik lehetőséget látnak a migránsokhoz csatlakozásban. Jelezte, a spanyol és olasz útvonalon zömében Fekete-Afrikából érkezők jönnek.

A főtanácsadó szerint az Európai Parlament (EP) visszafordíthatatlan jogi helyzet kialakítására tett kísérletet az utóbbi évben, legyen szó "migránsvízumról", határőrizetről, új dublini szerződésről vagy a Frontex jelentős létszám- és jogkörbővítéséről.

A magyar kormány abban bízik, hogy egy a nemzeti érdekeket, a keresztény értékeket a jelenleginél jobban szem előtt tartó parlament és ennek következtében Európai Bizottság jön majd létre a jövő évi EP-választások után - fogalmazott Bakondi György.

Forrás: Hírklikk