Balhé a magyar Suzuki gyárban, bíróságon folytatódik az ügy

HírKlikk 2019. február 10. 12:23 2019. feb. 10. 12:23

Azonnali hatállyal elbocsátotta az esztergomi Suzuki azt a dolgozót, aki az újonnan alakuló szakszervezeti alapszervezet titkára lett volna - írja a Mérce.hu.

A portálnak László Zoltán, a Vasas alelnöke elmondta, a gyár parkolójában csütörtök délután alakult meg az első, üzem területén működő érdekvédelmi szervezet, mely a Vasas alapszervezeteként működik majd. Mielőtt azonban a Vasas jogászai és a helyi dolgozók megszövegezték és a menedzsmentnek elküldték az alapszervezet megalakulását bejelentő értesítést, az alapszervezeti titkárnak választott férfit behívatta a vezetés, és közölték vele, azonnali hatállyal elbocsátják.

A férfi 14 éve dolgozott a Suzukinál, egy ideje egy nagyobb területért felelt az üzemben. A Vasasnál úgy tudják, soha semmilyen panasz nem érkezett rá a munkáltatók részéről, az alapszervezet megalakulása után mégis arra hivatkozva bocsátották el, hogy nem jól dogozott. A vállalat hivatalosan még nem kommentálta az esetet.

A szakszervezeti tisztségviselőket munkajogi védelem illeti meg: szakszervezeti titkárként a férfit már nem lehetett volna így kirúgni.

A Vasasnál úgy sejtik, a menedzsment tudhatott az alapszervezet alakulásáról: az elbocsátott dolgozó a feletteseit is tájékoztatta arról, hogy indul a titkári posztért. Az alapszervezet megalakulását egyébként közel 100 dolgozó sürgette, és mint László elmondta, azóta, hogy az újonnan megalakult alapszervezet titkárát biztonsági őrök vezették ki az üzem területéről, "sorban jönnek a belépési nyilatkozatok".

A Vasas munkaügyi bírósághoz fordul. A japán autógyártó vállalat esztergomi üzemének területén eddig egyáltalán nem működött szakszervezet, egy korábbi, meghiúsult érdekvédelmi kezdeményezés kapcsán pedig felvetődött már a gyanú, hogy nyomást helyeztek a munkavállalókra, és így sikerült elfojtani a szerveződést. László Zoltán ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: a vállalatoknak éppen hogy meg kellene becsülniük az érdekvédelemben tevékeny dolgozókat, ez ugyanis azt jelenti, ők elkötelezettek a munkahelyük mellett.

Forrás: azonnali.hu