Balogh Sándor újabb bukása

Németh Péter 2019. február 5. 22:25 2019. feb. 5. 22:25

Rájár a rúd Balogh Sándorra: a kormánybarát vállalkozó nemrégiben veszítette el vezető pozícióját a Duna Aréna irányításában, és a szépreményű Bp. 2017-es Kft is, amelynek gazdasági vezetője volt felszámolásra került. Pedig ez a cég, lényegében a másfél évvel ezelőtti vizes világbajnokság szervezője, gazdasági lebonyolítója abban reménykedett – élén Balogh Sándorral -, hogy hosszú életű lesz; lebonyolítója sok-sok magyarországi világversenynek. Balogh sorsa azonban, mint fentebb jeleztük, rosszra fordult és noha a volt feleség, a tárca nélküli miniszter Bártfai Máger Andreával közösen tulajdonolt lakásba bejegyzett rengeteg cég – köztük sok halott cég – botránya nagyon rövid idő alatt elült, a rossz széria nem ért véget. Amint arról a 24.hu beszámolt, a Magyar Műúszó Szövetség elnökévé avanzsált Balogh ellen a szövetséghez tartozó egyesületek harminc százaléka támadást intézett; közgyűlést hívtak össze, hogy lemondásra kényszerítsék az elnököt.

A kezdeményezők a következő indokkal javasolták a közgyűlést, a 24.hu birtokába került levél szerint:

  1. Balogh tavalyi megválasztása alkalmával megígért pár kézzelfogható dolgot – a klubok általános anyagi és speciális műhelytámogatását, nemzetközi előadókat az edzőképzés érdekében és így tovább –, amelyek szerintük nem teljesültek.
  2. Az elnök a legtöbb esetben döntéseiről nem egyeztetett az elnökséggel, nem születtek ezekről határozatok, ellenben bevont olyan személyeket, akik nem tagjai a szövetségnek.

Ez azonban még nem a teljes kép: a vádpontok között szerepel az is, hogy Balogh – túl azon, hogy orosz edző vezeti a válogatottat – kezdeményezte az orosz bajnokság második helyezettjének honosítását.

A világ legjobbjai között számon tartott oroszok egyik, de nem a legjobbjának azért érné meg magyar színekben indulni, mert így részt vehet az olimpián és más világversenyeken, otthoni másodikként azonban, a szabályok miatt, erre nem lenne lehetősége. Az orosz lány meg is érkezett Magyarországra, azóta azonban távozott, mert Balog még sem tudta teljesíteni az előre kialkudott feltételeket. (Igaz, a magyar versenyzők is keményen támadták a honosítást, feltehetően azokért az előnyösebb feltételekért, amelyek előnyt biztosítottak volna az orosz szinkronúszónak.

A hír délután jelent meg a 24.hu-n, és a hírklikk.hu értesülései szerint Balogh Sándor azóta be is adta lemondását,  vagyis távozik a szövetség éléről. Azt is rebesgetik, hogy az okok között ott sorakozik az is, hogy a korábban támogatást ígérő cégek kihátráltak a szponzorálásból, s talán az sem kizárt, hogy az ex-feleség kormányzati szerepvállalása, és Balogh negatív megítélése miatt.