Bárándy: ostobaság az MTVA feljelentése

Nagy András 2018. december 19. 13:56 2018. dec. 19. 13:56

Schiffer András szerint kommunikációs trükk a pökhendi állami média részéről, hogy az ellenzéki képviselők ellen elkövetett erőszak után bejelentették: feljelentést tesznek az MTVA Kunigunda úti székházában történek miatt. Schifferhez hasonlóan vélekedik kollégája, Bárándy Gergely is, aki a Hírklikk érdeklődésére szakmai szempontból egyszerűen ostobaságnak nevezte az MTVA lépését.

Abszolút megalapozatlannak, konkrétan ostobaságnak nevezte Bárándy Gergely az MTVA feljelentését az állami televízió Kunigunda úti székházában történek miatt. A jelenleg ügyvédként dolgozó volt országgyűlési képviselő szerint, ha egyáltalán történ bármilyen büntetőjogilag értelmezhető cselekmény az ellenzéki képviselők részéről, az legfeljebb jogos védelemként ítélhető meg az ellenük erőszakkal fellépő, vagyis a sérelmükre bűncselekményt elkövető biztonságiakkal szemben. Ha valaki ellenáll, védekezik a bűncselekmény elkövetőjével szemben, és ez a szükséges mértéket nem lépi túl, nem vonható felelősségre. Ez kétezer éves jogelv és ma is hatályos; a legősibb – szakkifejezéssel élve – büntethetőséget kizáró ok.

A közérdekű üzem megzavarása szintén minden alapot nélkülöz. A közérdekű üzem, jelen esetben a televízió működésének a megzavarása a bűncselekmény, nem pedig az ott dolgozók megzavarása. Láthatóan azonban a köztévé működésében – teszem hozzá, sajnos – akkor és azóta sem állt be a legkisebb változás sem.

Ráadásul, ahhoz, hogy bűncselekmény valósuljon meg, a működést jelentős mértékben meg kellett volna zavarni. Egy televízió esetében ilyen lehet például, ha lerobbantják a televízió adását sugárzó antennát, vagy mondjuk erőszakkal kipenderítik a stúdiókból az dolgozó médiamunkásokat. Tudható, hogy ilyesmi nem történt, az viszont jól látszik, ahogy az MTVA által alkalmazott fegyveres biztonságiak a földre teperik és kidobják az állami média központjából, egy közintézményből, Hadházy Ákos és Szél Bernadett országgyűlési képviselőket.

Az pedig már a nyílt diktatúrák egyik sajátossága, ha az ellenzéki parlamenti képviselőket a munkájuk során érő erőszak miatt a rendőrség és az ügyészség nem indít hivatalból eljárást, és nem védi meg őket – ezt a volt szocialista képviselő már arra mondta, hogy eddig a hatóságok nem léptek az MTVA székházában hétfő reggel történt súlyos jogsértések miatt.

Pedig Bárándy szerint ennél sokkal kevesebbért is eljárás indulhat hivatalos személy elleni erőszak miatt. Példaként egy saját ügyét hozza fel, amelyben ügyfele egy NAV-ellenőrzés során lelökte az ellenőr kezét a számlatömbjéről. A hatóságnak ebben az esetben már ennyi is elég volt, hogy védencét bíróság elé citálja hivatalos személy elleni erőszak címén.