Bezár a gyöngyösi gyár, viszik a munkát a szomszédos országokba

HírKlikk 2018. december 9. 17:04 2018. dec. 9. 17:04

Bezárja közel 500 főt foglalkoztató, kábelkorbácsokat gyártó gyöngyösi gyárát a Lear Corporation Hungary Kft. - írja a napi.hu. Az amerikai járműipari multi volt az elmúlt húsz évben Gyöngyös városának legnagyobb adózója.

A cég gödöllői üzeme átvette volna a gyöngyösi dolgozókat, de a környék gyáraiban akkora a munkaerőhiány, hogy kevesen éltek a lehetőséggel. Az 500 munkavállalóból alig volt valaki, aki bevállalta volna, hogy 50 kilométerrel odébb költözik vagy dolgozik.

Kozma Zsolt, a Lear Munkavállalók Szakszervezetének elnöke a Napinak azt mondta: a gyárbezárás oka, hogy a társaság szerint az elektromos kábelelosztó egységek (kábelkorbács) gyártása Magyarországon már túl magas munkaerő-költséggel jár, ezért az eddig Gyöngyösön működő munkafolyamatokat Ukrajnába, Szerbiába és Romániába viszi. Ezeket az alacsony hozzáadott értéktartalmú kézi munkákat nem lehet robotizálni. Az ilyen jellegű folyamatokat a rendszerváltás idején hozták ide nyugatról, most már ezek mennek még keletebbre - magyarázta Kozma. 

Forrás: Napi.hu