Bezárt Gáti Oszkár színháza, mert kultúrára már nem fordítható a tao, csak focira

HírKlikk 2018. november 24. 15:06 2018. nov. 24. 15:06

Becsukta kapuit a Gáti Oszkár színész által működtetett győri Menház Színpad, mert a kulturális társasági adókedvezmény (TAO) eltörlése miatt nem lehet tovább fenntartani - derült ki Gáti Oszkár Kisalföldnek adott interjújából.

"Két hete tudom, hogy sem Menház Színpad nem lesz, sem annak más néven futó egyéb változata. A taotörvény visszavonásával megváltoznak a támogatási rendszerek, a színházam enélkül nem tud működni. Volt többféle kísérlet, hogy így legyünk, úgy legyünk, máshol legyünk, de ez a bejelentés végül is mindenféle kísérletre feltette a koronát"

- nyilatkozta a lapnak a színész.

A színház az első előadás óta telt házzal működött, három év töretlen siker után most mégis úgy döntött az igazgató, hogy nincs tovább. Pedig csupán huszonötmillió forintra lenne szükség, ugyanis ennyivel tudott biztonságosan működni egy évad. Ez 120–130 előadás, tízezer néző minőségi szórakoztatása, 40–50 színész munkája, ennyi úszik el a tao hiányával.

A TAO lényege, hogy a magáncégek kulturális vagy sportcélú támogatásaikat levonhatják az adóalapjukból. Csakhogy a kormány egyetlen tollvonással megszüntette a például színházak támogatására is felhasználható kedvezményt, de természetesen Orbán Viktor kedvenc sportjára, a hazai futball támogatására továbbra is lehet TAO-t felhasználni.

Forrás: Kisalföld