Bezuhant az emberek utazási kedve

HírKlikk 2020. március 8. 09:43 2020. márc. 8. 09:43

A koronavírus következtében a nemzetközi utazások az idén egy-három százalékkal csökkennek, 30-50 milliárd dollárnyi kiesést okozva az ágazatnak – legalábbis ezt prognosztizálja az Idegenforgalmi Világszervezet, amely egyébként januárban még három-négy százalékos visszaeséssel számolt. Most közzétett  jelentésében a viszonylagos derűlátást azzal indokolja, hogy a 2003-as SARS-járványt, az iraki háborút, majd a 2008-2009-es globális gazdasági és pénzügyi válságot is jól vészelte át a turizmus. Ez egész évre vonatkozó előrejelzés. A rövidtávú hatások ennél súlyosabbak. Például húsvétkor. És például idehaza.

Nap, mint nap érkezne a hírek a légitársaságok járatritkításairól, sőt, komplett viszonylatok leállításáról, a szállodai foglalások visszamondásáról, sport- és kulturális események elhalasztásáról vagy éppen lemondásáról. Az érintett piaci szereplőket ilyen körülmények között nem vigasztalja a szakemberek – ez esetben az Idegenforgalmi Világszervezet szakembereinek – véleménye, hogy az év egészét tekintve, nem is lesz olyan komoly visszaesés.

A hazai piaci szereplőket a fenti előrejelzés egyelőre bizonyára nem deríti jobb kedvre. Már csak azért sem, mert nyakukon a magyarországi idegenforgalom számára az egyik legjobb pár nap, a húsvét. Nem véletlen az idegeskedés – erről mindenki meggyőződhet, ha elolvassa Guller Zoltán Világgazdaságnak adott interjúját, amelyben a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója döbbenetes számokat emleget. Mint mondta, ha a tendencia nem fordul meg, húsvétra akár 85 százalékkal is csökkenhet az európai turizmus – legalábbis ez hangzott el az európai uniós tagállamok turisztikai szervezeteinek egyeztetésén.

Budapesten még az első koronavírus-fertőzöttek bejelentése előtt, vagyis szerdáig már 50 százalékkal kevesebb külföldi foglalt március–április hónapra – tavalyhoz képest. Igaz, vidéken a foglalások tíz százalék alatti mértékben csökkentek csak (azaz, mi magyarok nem félünk utazni még ilyen körülmények között sem).

Napról-napra nő a visszamondások száma. A három tavaszi hónapra összesítve, a foglalások 16,4 százalékát mondták le reggelig a top tíz küldő országból. A lefoglalt utakat Ausztriából és Németországból kilenc-kilenc százalék, az USA-ból és az Egyesült Királyságból 16, Olaszországból több mint 20, Romániából 27 százalék mondta le. Budapesten közel 20 százalékos már most a lemondások aránya, ezen belül az USA-ból 12, Olaszországból 31, Kínából 50, Izraelből 32 százalék.

Ami az ágazat szereplői számára jobb hír: egymilliárd forintos vis maior keretet hozott létre a MTÜ a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítésére.