Bizarr koalíció az Orbán-rezsim részvételével

HírKlikk 2019. szeptember 19. 10:57 2019. szept. 19. 10:57

A választási harc kellős közepén egy határokon átnyúló, bizarr koalíció rajzolódik ki az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), Ausztria Szociáldemokrata Pártja (SPÖ) és az Orbán-rezsim között. Orbán Viktor magyar miniszterelnök kevéssel az önkormányzati választások előtt sorozatban aratja a külpolitikai sikereket.

Keno Verseck, Kelet-Európa szakértője Trócsányi László jelölését Orbán „diplomáciai diadalának” minősítette írta Paul Lendvay a Der Standard című lapban, és felsorolta, milyen törvények kidolgozásában vett részt Trócsányi, aki „kulcsszerepet töltött be a jogállam lebontásában. Mindezek mellett már csak kicsi szépséghibának tűnik a Bulgária után legkorruptabb uniós tagállamban, hogy virágzó ügyvédi irodája számos állami megbízást kapott”.

Amint a Der Spiegel írta, valóban „rossz viccnek” tűik, hogy éppen az az ember vezesse biztosként a csatlakozásról szóló tárgyalásokat a balkáni államokkal, akinek része volt Nikola Gruevski Magyarországra juttatásában, és abban, hogy ott menedékjogot kapott. Orbán nem csak Ursula von der Leyennel, hanem több osztrák politikussal is nagyon elégedett lehet: felkereste Budapesten „régi barátja”, Norbert Hofer, akit azóta megválasztottak az FPÖ elnökévé. Majd alig három nappal később látogatást tett Orbánnál Hans-Peter Doskozil, Nur drei Tage später stattete der SPÖ-Landeshauptmann des Burgenlands, Hans Peter Doskozil, Burgenland tartomány szocialista elöljárója, akinek minden protokolláris tiszteletadásban része volt.

A választási harc kellős közepén egy határokon átnyúló, bizarr koalíció rajzolódik ki az FPÖ, a kelet-ausztriai SPÖ és az Orbán-rezsim között. Vajon Hofer, akinek a Putyin pártjával kötött szövetségéről többnyire megfeledkeznek, afféle osztrák Orbán szeretne lenni? És Doskozil? Demonstratív kacérkodása az FPÖ-vel és Orbánnal a minden szavazatért küzdő SPÖ és Pamela Rendi-Wagner hátba döfésének tekinthető - írta Lendvai.  

Forrás: Hírklikk