"Blöff, hogy a CEU Bécsbe költözik"

HírKlikk 2018. december 5. 12:42 2018. dec. 5. 12:42

Politikai cirkusz zajlik a Central European University körül - mondta ifj. Lomnici Zoltán a Karc FM-nek.

Politikai cirkusz zajlik a Central European University körül és blöff, hogy Bécsbe költöznek – mondta a Karc FM hírműsorában Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

Emlékeztetett, hogy képzésének csak egy részét viszi Bécsbe az egyetem, tíz szak – Közép-Európa Egyetem néven – a Nádor utcában marad. Szerinte jogilag tiszta a helyzet, a felsőoktatási törvény módosítása után ugyanis a CEU csak látszatintézkedéseket tett, és kiszervezett bizonyos szakokat az Egyesült Államokba.

Lomnici Zoltán szerint “nagyon nehéz olyanokkal együttműködni, akik nem akarnak együttműködni.” Hozzátette: most van egy olyan függő helyzet, ami látszólag arról szól, hogy a magyar kormány nem akar megállapodni, miközben az egyetem nem tesz meg mindent a helyzet rendezéséért.

Beszélt arról is, hogy a CEU körül kialakult hisztéria az egész magyar felsőoktatásban zavart kelt, mert olyan hírek jutnak el a vidéki egyetemekre, hogy a kormány tönkre akarja tenni a felsőoktatást.

A CEU vezetése hétfőn jelentette be, hogy az általuk kitűzött határidőig, december elsejéig nem írta alá a magyar kormány az együttműködési megállapodást, ezért Bécsbe költöztetnek 49 szakot. Az egyetemnek 1500 hallgatója és 800 oktatója van. A hallgatók 80 százaléka külföldi.

Forrás: Hírklikk