Botrányos ülésen fogadta el a Fidesz a rabszolgatörvényt

Föld S. Péter 2018. december 12. 14:47 2018. dec. 12. 14:47

A rabszolgatörvény néven elhíresült törvényjavaslatról szavazott ma a parlament fideszes többsége, ám az ellenzéki képviselők már kedden jelezték: minden lehetséges eszközzel megakadályozzák, hogy a kormány a multik érdekeit védő és a magyar dolgozókat meg nyomorító törvényt fogadjon el.

Rendhagyóan kezdődött a reggel: a baloldali ellenzéki képviselők az ülés kezdete előtt elfoglalták az ülést vezető elnök pulpitusát, hogy ne lehessen onnan levezényelni a szavazást. A pulpitusra vezető lépcső két oldalán a DK, az MSZP és a Párbeszéd képviselői foglaltak hadállást, a Jobbik molinót függesztett ki, az LMP nem vett részt az akcióban.

Kövér László házelnök – az ellenzék folyamatos sípolása, füttye közepette – végül sajátosan oldotta meg a helyzetet: a padsorokból nyitotta meg az ülést, egyúttal megfenyegette az ellenzéket, hogy az obstrukciónak súlyos következményei lesznek. Lartorcai János, miután nem tudott felmenni pulpitusra, a padsorokból vezényelte a szavazást, ám kétséges, hogy a végeredmény érvényesnek tekinthető-e. A Házszabály szerint ugyanis, ha az elnök nem tudja a pulpitusról megnyitni az ülést, akkor azt be kell rekeszteni. Ez persze csak a hivatalos eljárás, hogy mi törvényes és mi nem, azt mindig Orbán Viktor és a Fidesz dönti el.

A magyar parlamentben még nem láttunk hasonló képsorokat. Verekedés ugyan nem volt, kisebb dulakodások azonban igen –a DK-s Vadai Ágnes például fideszes képviselőkkel viaskodott.

Orbán Viktor sokáig zsebre tett kézzel, zavart mosollyal állt, mellette Kocsis Máté, mintegy testőrként védte a miniszterelnököt. Akit egyébként nem akart senki bántan, kérdezni annál inkább. Több ellenzéki képviselő meg is közelítette Orbánt, és megkérdezték tőle, miért akarják elfogadni ezt a törvényt, ám a miniszterelnök csak kitérő választ adott: most nem tud sajtótájékoztatót tartani, mert a jogalkotással van elfoglalva.

Hogy botrány lesz, azt már előző nap lehetett sejteni. Több ellenzéki képviselő jelezte, hogy minden eszközzel meg fogják akadályozni a törvény elfogadását. Igaz, ezzel már kedden is próbálkoztak, ám a 2925 módosító indítványt - ezzel a Fidesz által ellenzékben már alkalmazott módszerrel akarták megbénítani a törvényalkotás folyamatát -, ám az illetékes bizottság fideszes többsége felülírta ezt a szándékot, és az ellenzéki módosítókat nem vették napirendre.

A mai botrányos ülést több internetes portál is élőben közvetítette, Tordai Bence a Párbeszéd képviselője pedig riportereket megszégyenítő profizmussal kommentálta a nézők felé, hogy mi történik. A kormánypárti média egy ideig zavartan hallgatott, talán utasításra vártak, hogy miként kezeljék az ügyet, végül úgy közvetítették a rendhagyóra sikeredett ülést, mintha mi sem történt volna. Még azt sem tartották fontosnak elmondani, hogy az elnöklő Latorcai János miért nem a pulpitusról vezényli a parádét, és hogy a képviselők miért nem ülve, hanem az asztaluk mellett állva nyomogatják a gombokat. Az ellenzéki képviselők időközben a Kossuth térre hívták az embereket –hogy a nap miként folytatódik, most még nem lehet tudni,

Tegnap, amikor a mai botránynak még csak az előszele volt érezhető, Kövér László már a folyosóra rendelte a különleges intézkedési jogokkal felruházott Országgyűlési Őrsereget. Végül nem kerültek bevetésre, mára viszont mintha eltűntek volna. A Kossuth téren viszont más most sok a rendőr.

Áder János is megjelent az ülésteremben, a köztársasági elnök nyugodt, békés készülődést, és áldott karácsonyt kívánt mindenkinek.