Botrányt okozott Kövér László a svájci parlamentben

HírKlikk 2019. március 21. 07:03 2019. márc. 21. 07:03

Kínos incidens kísérte a házelnök berni látogatását, amikor ugyanis a Nemzeti Tanácsban köszöntötték, gyakorlatilag két teljes frakció kivonult az ülésteremből a Fidesz politikája elleni tiltakozásként.

Botrányt okozott Kövér László házelnök látogatása a svájci parlamentben - írja a svájci Blick nevű lapra hivatkozva az Index. A beszámoló szerint, amikor a nemzetgyűlés elnöke, Marina Carobbio Guscetti üdvözölte a magyar delegációt, így az Országgyűlés fideszes elnökét a látogatói karzaton, a szociáldemokrata frakció, valamint a Zöldek gyakorlatilag valamennyi képviselője - a magyar kormány politikája ellen tiltakozásul - kivonult a svájci szövetségi törvényhozás üléséről és nem tapsolták meg Kövért.

A szociáldemokrata frakcióvezető, Roger Nordmann maga is meglepődött, elmondása szerint képviselőtársai spontán akciójáról volt szó, mert, mint mondták, Orbán Viktor autokratitus hatalomgyakorlását nem hagyhatták szó nélkül.

A Zöldek is azt állították, nem volt előzetes megbeszélés, inkább csak kimentek a teremből. Balthasar Glattli frakcióvezető szerint ugyanis az egyértelmű volt, hogy nem köszönthetik vagy épp tapsolhatják meg Kövér Lászlót, és ez volt még a legdiplomatikusabb út az Orbán Viktor és a Fidesz szerinte emberellenes, illiberális politikája elleni tiltakozásra.

Az interneten fellelhető információk szerint a 200 tagú Svájci Nemzeti Tanácsban 43 szociáldemokrata és 11 zöldpárti képviselő foglal helyet.

Azt pedig, hogy a magyar kormány politikája innen ezer kilométerre is megosztja az oldalakat, jól jelzi, hogy a Svájci Néppárt frakcióvezetője, Albert Rösti sértésként és a diplomácia alapvető szabályainak figyelmen kívül hagyásaként értékelte képviselőtársai akcióját. Sőt arról beszélt, hogy inkább hálásnak kellene lenni Magyarországnak azért, mert legalább ez az egy ország betartotta a dublini szerződést, és megvédte Európa küldő határait a migránsoktól.

Forrás: Index