Brutális a költségvetés hiánya áprilisban is

HírKlikk 2024. május 9. 13:00 2024. máj. 9. 13:00

Áprilisban 276 milliárd forintos hiány keletkezett az állami költségvetésben – derül ki a Pénzügyminisztérium közleményéből. Ezzel az év első harmadában közel 2600 milliárd forint deficit halmozódott fel, ami a megemelt hiánycél kétharmadát jelenti.

A 276 milliárd forintos hiány kisebb, mint amit 2022 és 2023 áprilisában láthattunk, ám így sem mondható kicsinek. Az április hagyományosan alacsony deficitszámokat szállító hónap (nem egyszer volt az áfa-befizetések miatt többletes), az utóbbi 10 év átlagában 100 milliárd forint körüli hiány volt a jellemző – írja a Portfolio.

Az év első négy hónapjában 2598 milliárd forint volt a felgyűlt deficit, ez szinte hajszálra annyi, mint a megelőző két évben. Ez alapján első pillantásra nem látszik a várt javulás a költségvetésben, de két enyhítő körülményt érdemes figyelembe venni. Egyrészt az infláció miatt reálértéken ez kisebb hiányt jelent, ahogy GDP-arányosan is. Másrészt a magas kamatszint az év első harmadában jelentős kifizetéseket hozott, hiszen a lakossági állampapírok után sok pénz áramolt ki a költségvetésből. Ez a szokásosnál is „orrnehezebb" lefutási pályát jelent, vagyis az év eleji magas hiányszám részben érthető.

A januári-áprilisi időszak pénzforgalmi hiánya a teljes éves (a 4,5 százalékos GDP-arányos eredményszemléletű hiánytervvel összhangban lévő) hiányterv kétharmadát jelenti.

Az állami gazdálkodásról, és így a hiány okairól is majd a részletes államháztartási adatok megjelenésekor tudhatunk meg többet. Gulyás Gergely miniszter a mai Kormányinfón annyit jelzett, hogy a tavalyinál kisebb hiányt a bevételek gyors növekedése okozta (és nem a kiadások csökkentése). Ez arra utalhat, hogy talán a tavalyi nagy áfa-seb is elkezdett gyógyulni

Forrás: MTI