Budaörsi tanárok: ha ez volt Orbán válasza, akkor szégyellje magát!

NVZS 2019. augusztus 22. 10:05 2019. aug. 22. 10:05

„Három hónapja nem kaptunk választ Orbán Viktortól a Miniszterelnöki Kabinet Levelezési Osztályán átadott Nyílt levelünkre, ha azonban a kormányfő válasza az volt, amit a budaörsi iskolaigazgatókkal csinált, akkor szégyellje magát!” – közölte a Hírklikkel Tollner József középiskolai tanár, a 292 budaörsi pedagógus által útjára indított Nyílt levél akció egyik szervezője. A követeléseket is tartalmazó Nyílt levélben a többi között arra hívják fel Orbán figyelmét, hogy megszegte az ígéretét. Az akció április elején indult, az ország minden szegletéből csatlakoztak hozzá pedagógusok. A hónap végén döntenek a következő lépésről.

A jelek szerint – egyelőre legalábbis – beigazolódott Wittinghoff Tamás „jóslata”: a budaörsi polgármester a Nyílt levél akció indulása kapcsán  portálunknak  azt monda, hogy „megértem a nyílt levél aláíróit, de tartok tőle, hogy az nem lesz több egy segélykiáltásnál”. Azt is mondta egyébként, hogy „Budaörsön vélhetően erősebben jelen van az a szellemiség, az az öntudat, ami a társadalom jó részéből hiányzik, vagy gyenge – ebben a szellemben működött az oktatás nálunk közel három évtizedig, ami meg is látszott az eredményeken, a gimnáziumunk máig az egyik legjobb az országban”.

Mindez azonban a jelek szerint nem hatott Orbán Viktorra, a Nyílt levél címzettjére, aki a titkárságán május 23-án leadott dokumentumra – hogy profánul fogalmazzunk – a füle botját sem mozgatta. Pontosabban volt egy „érdekes” – budaörsi tanárokat károsan érintő – fejlemény: a polgármester Facebook oldalán megjelent beszámoló szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma elutasította két helyi iskola, az Illyés Gyula Gimnázium és a Herman Ottó Általános Iskola igazgatóinak (Turcsik Viktor illetve Árendás Péter) a pályázatát. Portálunknak Wittinghoff akkor azt mondta, hogy „kizárásos alapon nem lehet más megállapításra jutni, mint arra, hogy a kormányzat kicsinyes hatalmi arroganciával büntetni akarja Budaörsöt, a budaörsi tanárokat”.

Tollner József a Nyílt levél akció egyik szervezője megkeresésünkre most leszögezte, hogy ha a budaörsi igazgatókkal történtek volt Orbán Viktor válasza a Nyílt levélre, „akkor szégyellje magát a miniszterelnök!”.

Mindenesetre pont három hónapja adták le a Nyílt levelet a kormányfő titkárságán, és hivatalos választ eddig nem kaptak. Miután személyesen szerették volna átadni Orbánnak, három percet kértek erre tőle, de hiába jelezték, hogy az ország bármely szegletében hajlandók erre, gyakorlatilag bármikor, a miniszterelnök nem ragált.

A Nyílt levélhez az ország minden szegletéből csatlakozott kollégáknak a szervezők azt ígérték, hogy az aláírásaikat csak személyesen Orbán Viktornak adják át, ezért Orbán embereinek csak az eredeti aláírók – a 292 budaörsi tanár – nevét tartalmazó listát adták oda. A többi támogató aláíró számáról tájékoztatták a hivatal képviselőit, s jelezték, hogy személyesen Orbánnak készek átadni az azok nevét tartalmazó íveket is.

Kérdésünkre, hogy ezek után mit terveznek, Tollner azt mondta, hogy a nyár végeztével, a hónap végén összegyűlnek, s közösen döntenek majd erről. 

 „A tiltások, fenyegetések és az általánosnak mondható fásultság ellenére 9934 támogató aláírás érkezett az ország minden részéről” – mondta el május végén portálunknak Tollner József. Pedig a pedagógusok félnek, s nem is alaptalanul. Sokan arról számoltak be, hogy a vezetőjük megtiltja nekik a levél aláírását. Példákat is hallottunk: „Három levelet is kapott egy 1700 lakosú dunántúli település iskolájából, az elsőben egy tanártársa azt írta, hogy egyetért a Nyílt levél minden szavával, de a polgármester és az igazgató megtiltotta nekik az aláírást; a másodikban már küldték azt az aláírólistát, melyről csak az igazgató neve hiányzott; a harmadikat pedig végül az igazgató küldte, aki kérte, hogy a korábbit cseréljük erre, büszkén vállalva, hogy a testületük – immár vele együtt – 100%-ban aláírta a levelet”.

Mint a Hírklikk is beszámolt róla, a Nyílt levélben a pedagógusok egyebek mellett arra hívták fel a figyelmet, hogy a miniszterelnök megszegte az ígéretét. Követeléseket is megfogalmaztak: a többi között, hogy a pedagógusbéreket a mindenkori minimálbérhez kössék, jelentősen emeljék a nevelést, oktatást közvetlenül segítők és a technikai dolgozók bérét, és a lehető legrövidebb időn belül, kezdjenek érdemi egyeztetést a valódi szereplőkkel az oktatásügy összes kérdéséről.

A budaörsi tanárok akciójának honlapján további információkat lehet találni.