Budapest-Belgrád vasút: Orbán flörtöl Kínával

HírKlikk 2019. szeptember 26. 10:13 2019. szept. 26. 10:13

A magyar Külügyi és Külgazdasági Intézet illetékes szakértője sem érti, mi szüksége van Magyarországnak arra, hogy rengeteg kínai pénzből korszerűsítsék a Budapest-Belgrád vasútvonalat.

Az Euractivnak nyilatkozó Goreczky Péter szerint az biztos, hogy Közép-Európában bőven van mit javítani az észak-déli összeköttetés minőségén, ám a magyar és a szerb főváros között magyar földön a vonatok csupán egyetlen városban állnak meg. Viszont még csak nem is tervezik a pályát Belgrád és a pireuszi kikötő között, vagyis a jelek szerint Peking nem tartja fontosnak a magyar-szerb vonal korszerűsítését - olvasható a Népszava lapszemléjében.

Ezzel szemben Budapest kínai kapcsolat zászlóshajójának tekinti a beruházást. Orbán Viktor azért erőlteti az együttműködés Kínával, mert Ázsia sokkal gyorsabban fejlődik, mint a világ több része, és kár volna ide nem becsatlakozni. De hogy igazából mi lesz belőle, az csak 10-20 év múlva lehet igazán látni. A kínai viszony forszírozásának másik oka, hogy a magyar kormány igen sokat vitázik Brüsszellel és úgy véli, hogy keleten is kell találni partnereket.

A szakember úgy gondolja, hogy a vasút modernizálásának tervét a magyar fél vetette fel, mert a kínaiak általában nem kezdeményeznek a térségben, hanem várnak az innen beérkező ajánlatokra. Azután döntenek a finanszírozásról. De azt így sem lehet mondani, hogy az ázsiai kormány zsákkal hozná a pénzt Magyarországra. Az viszont egyértelmű, hogy a szoros politikai viszony nem automatikusan hat kedvezően a kereskedelemre. A kétoldalú áruforgalom mérlege továbbra negatív – magyar szemszögből.

Forrás: Népszava