Budapesti Tudományos Akadémia létrehozását ígéri Karácsony Gergely

HírKlikk 2019. július 4. 05:30 2019. júl. 4. 05:30

Az MSZP-Párbeszéd főpolgármesterjelöltje azt ígéri, hogy amennyiben megválasztják, akkor a főváros létrehoz egy úgynevezett Budapesti Tudományos Akadémiát.

Karácsony Gergely szerdán, a Magyar Tudományos Akadémia épülete előtt tartott sajtótájékoztatót, miután a parlament az előző napi döntésével elvette az MTA-tól a kutatóhálózatát. A politikus úgy fogalmazott: az őszi önkormányzati választást követően a gazdasági élet szereplőivel és az autonóm tudományos műhelyekkel közösen "visszatesszük a tudás alapú gazdaság térképére" Budapestet.

Azt mondta, hogy a Budapesti Tudományos Akadémia nem tudja majd pótolni az államosított kutatói hálózatokat, de létrejöhet egy olyan összefogás, amelyik - elsősorban a budapesti gazdaságot érintő, magas hozzáadott értékű iparágakban - képes lehet pótolni a parlamenti döntéssel okozott veszteséget. Miután kialakítják a főváros tudásalapú stratégiáját, olyan rendszert hoznak létre, ami alkalmas az uniós források lehívására - hangsúlyozta.

Bejelentette, hogy a következő napokban felveszi a kapcsolatot a tudományos élet és a gazdaság azon szereplőivel, akik partnerek lehetnek az elképzelés megvalósításában.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Budapest önmagában nem képes finanszírozni a kutatásokat, ezért a főváros elsősorban az uniós forrásokhoz szükséges önrész biztosításával és az önkormányzati partnerséggel járul hozzá ahhoz, hogy ez a rendszer működni tudjon. Hozzátette, már sokan jelezték csatlakozási szándékukat.

Forrás: MTI