Chaos maximus

Dr. Dávid Ferenc       2019. március 29. 12:12 2019. márc. 29. 12:12

A mintegy másfélmilliárd forintos költségvetésű Szombathelyi Swietelsky Haladás árbevételének cca. 50 százalékát vagyoni jogokból szerzi (bérleti jog, játékjog, koncessziós jog, márkanév stb.) míg 45 százalékát a reklám bevételek biztosítják.  A jegy –és bérleteladás 2,5 százalékos súlyt képez, a játékos eladás pedig 1 %-ot hoz a konyhára. Ezek az adatok 2017. nyaráról származnak, mint ahogy a következő értékelés is. „Összességében a Haladás gazdálkodása kifejezetten biztató, komolyabb egyszeri tételek nélkül tudtak a magyar középmezőnynek megfelelő költségvetést előteremteni. Ugyanakkor óvatosságra ad okot az, hogy a bevételek tetemes része két forrásból érkezik, vagyis kevés lábon áll a működés. Ráadásul a reklámbevételek tavaly jelentősen emelkedtek, de ennek részletei nem ismertek, nem tudni, hogy a következő években is számíthat-e erre a bevételre a klub.” (sportbiznisz.blog.hu)

Telt múlt az idő és 2017. őszén átadták a Haladás több mint 15 milliárd forintos kormányzati támogatással felépült sportkomplexumát Szombathelyen, ahol a nyitómérkőzést a horvát NK Osijek csapatával játszotta a Swietelsky Haladás. Boldog volt mindenki, a vasi főváros központi adományból végre korszerű létesítményhez jutott. (Az ingatlan-együttes üzemeltetése és fenntartása körül kialakult botrányos helyzetre most nem térek ki.)

2019. március végén felröppent a hír, hogy a klubot működtető kft. tartozása immár több százmillió forintra rúg, és nem csak a labdarúgók várnak a pénzükre. Úgy hírlik, hogy a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság vevőt keres: állítólag a tartozás átvállalása mellett nyolcszázmillió forintért bárki megveheti a futballcsapatot. Köztudott, hogy a Haladás biztosan kiesik az első osztályból. Hazai meccsein a nézőszám alig haladja meg a három ezret, ami az aréna csupán egyharmados kihasználtságát jelenti. Az ingatlan és a csapat fenntartása/kitartása minden anyagi forrást elemészt.

Se foci, se néző, se pénz, se rend, se szabályszerű gazdálkodás – így működik hazánkban egy labdarúgó vállalkozás. A kft. ügyvezetése - köszöni szépen - jól van és a helyén. Nem izgulnak, hiszen biztosan tudják: úgyis jön majd állami vagy önkormányzati segítség. Az ajándék-lóvét pedig a másod vagy harmadosztályban is ugyanúgy el lehet herdálni. Ja, és működik a vasi fővárosban egy „remek” Labdarúgó Akadémia, ami szintén kiváló pénzmosoda. Van perspektíva Szombathelyen, csak nem a labdarúgásban!