Civil összefogás az egészség érdekében

Nagy András 2019. május 2. 13:16 2019. máj. 2. 13:16

Április utolsó hétvégéjére szervezte meg a hazai Lions közösség azt az országos egészségvédelmi programsorozatot, aminek a központi rendezvénye a Semmelweis Egyetemen volt. A közösség harminc éves történetének eddigi legnagyobb rendezvényén a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületével és civil szervezetekkel közösen igazi egészségfesztiválra került sor.

Országszerte 35 Lions klub 28 helyszínen végzett ezen a szombaton szűréseket, tanácsadást, a központi programok között pedig kulturális produkciók is helyet kaptak a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen – mondta el Kökény Mihály programfelelős, volt népjóléti miniszter, egészségügyi államtitkár.

Az Elméleti Orvostudományi Központjának aulájában, illetve előterében gazdag programkínálat várta az érdeklődőket, volt például újraélesztési bemutató motorosoknak, tanácsadás az egészségtudatos táplálkozásról, szemészeti vizsgálat és vércukormérés. Műsort adtak Lions-tag művészek is. Vakvezető kutyákkal készült a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, jelen voltak a Lions közösség által pártfogolt fogyatékkal élők is. A Magyar Vöröskereszt lehetőséget teremtett a véradásra, a mentők pedig új laikus riasztási programot mutattak be.

Az idén 30 esztendős Lions Klubok Magyaroszági Szövetségének kezdeményezése nem kizárólag arra irányult, hogy egészségfejlesztő és betegségmegelőző programokkal szolgálja a mindazokat, akik erre rászorulnak, hanem alkalmat kínált a közösségek jószolgálati munkájának megismertetésére is.

A közel 1000 hazai Lions-tag országszerte mintegy 50 klubban tevékenykedik, és vállal a futóversenytől a hátrányos helyzetű közösségekben végzett szűrővizsgálatokig, a véradástól az elsősegélynyújtás bemutatásáig önállóan vagy partnerszervezetekkel (Cukorbetegek Egyesületeinek Országos Szövetsége, orvostanhallgatók egyesületei, Magyar Vöröskereszt, stb.) közös akciókat.