Csak a Fidesz!

Nagy András 2019. június 28. 12:24 2019. jún. 28. 12:24

Az előfutamoknak vége, az eddigi versenytársaknak mostantól egymás bajtársainak kell lenni. A célkeresztben pedig csak a Fidesznek.

Mit mondjak, várható volt – reagált egyik fővárosban élő barátom Karácsony Gergely előválasztási győzelmére. Szerinte a zuglói polgármester megbukott tavaly Orbán ellen, megbukik most is. Különben is ezt az egészet úgy kellett volna csinálni, mint Hódmezővásárhelyen, ahol a Márki-Zay Péter mögé felsorakozott a Fidesz full ellenzéke – tette hozzá. Barátom szerint amúgy is mi értelme leváltani Tarlóst Karácsonyra, nem lesz attól olcsóbb a BKV-bérlet, sőt semmi, akkor meg már inkább a Puzsér…

Barátom amúgy régóta nem állhatja a Fideszt. Sőt, állítása szerint kifejezetten kívánná, hogy véget érjen végre a NER korrupt, egyenlőtlenségeket kiélező, az emberek legrosszabb reflexeire épülő országlása. S mégsem érti, mi a közelgő önkormányzati választás tétje, már azon túl, hogy Budapest az ősszel legalábbis esélyt kaphat arra, hogy kiszabaduljon a Fidesz fogságából.

Nagyon egyszerűen fogalmazva: ha „19 őszén Budapesten borul a papírforma, akkor megborulhat, és ’22 tavaszán akár bukhat is a rendszer. Nem lesz ez ilyen egyszerű nyilván, hosszú az út még idáig, de abban talán hovatartozástól függetlenül mindenki egyet tud érteni, hogy a közel kétmilliós főváros visszaszerzése több mint szimbolikus jelentőséggel bírna Orbán ellenzéke számára.

Török Gábor egész biztosan egyetért ezzel, aki szerint a barátom logikájával „a legjobb az egypártrendszer” lenne. Egyben emlékeztet: a Fidesz építkezésének „alapkőletétele” is a 2006-os önkormányzati választásokon aratott diadal volt. „Pénz, paripa, fegyver. Erről beszélgetünk” – mondja. Az elemző úgy gondolja, hogy az őszi főpolgármester-választás cseppet sincs lefutva, az ellenzék egy egységes, és fegyelmezett kampánnyal legyőzheti a Fideszt a fővárosban. Csak a miheztartás végett: az előválasztást profin lehozó Karácsony Gergellyel, és nem az attól távolmaradó, de a partvonalon kívülről természetesen azért nagyon megszakértő Puzsér Róberttel az élen.

Ettől függetlenül lehet, hogy Puzsér Róbert neve ott lesz a szavazólapokon. Ha így lesz, könnyen lehet, hogy neki változatlanul Karácsony Gergely lesz az ellenfele. Sőt lehet, hogy a Fidesz rajta kívül is ráindít még két-három kamujelöltet az előválasztást meggyőzően megnyerő zuglói polgármesterre. Azonban Karácsony Gergelynek, és a mögötte álló pártoknak és civil szervezeteknek a következő hetekben, hónapokban csak Tarlós István és a Fidesz lehet a célja.

Ez következik az előválasztás eredményéből, ezt diktálja az a közel hetvenezres választói tömeg, amely példátlan felhatalmazással ruházta fel az ellenzék közös főpolgármester-jelöltjét. Ez a tömeg az, amellyel a készülő Puskás-stadiont is csordultig lehetne tölteni, és ha már itt tartunk: ez az a tömeg, amelyiknek csordultig tele van a hócipője azzal, hogy a Budapesten megtermelődő óriási mennyiségű pénzből alig költött valamit Tarlós István és a Fidesz az itt élők életének megkönnyítésére.

A főváros útjaira például, amelyekben több a kráter, mint a Marson. A szeméttel és mocsokkal kikövezett belvárosi utcák takarítására. A lakhatási gondok enyhítésére. A rohadó kórházi osztályok, vagy a szakorvosi rendelőintézetek várólistáinak csökkentésére. A 3-as metró légkondicionálására. Vagy ha már itt tartunk, az 50-60 fokos csepeli HÉV légkondicionálására. A régi buszok pótlására. A levegőszennyezettség csökkentésére, a zöldfelületek növelésére. A hajléktalanság problémájának emberi kezelésére.

Szóval, az ellenzéki pártoknak, és a mögöttük álló elégedetleneknek októberben okosan együttműködve, fegyelmezetten kampányolva, végig a végső célt szem előtt tartva egymás bajtársainak kell lenni. A célkeresztben pedig csak a Fidesznek.