Csak Dömötör fejében van jobb- és baloldali zaklatás

Föld S. Péter 2019. november 27. 04:30 2019. nov. 27. 04:30

Gothár Péter zaklatási ügye nem csupán a színházi világot, de a politika közegét is megérintette. Dömötör Csaba, a nyilván mélyen vallásos, ám éppen válófélben lévő Rogán Antal vezette minisztérium államtitkára a parlamentben megpróbált politikai ügyet kreálni a legújabb metoo ügyből, s azt hiányolta, hogy hol vannak az ellenzéki oldalon a festett monoklik, a beragasztott szájak, vagy a zaklatott, bántalmazott nőkért gyújtott mécsesek.

Dömötör Csaba ezzel a képes beszéddel arra utalt, hogy korábban a DK-s Vadai Ágnes monoklit festett a szeme alá, a szocialista Kunhalmi Ágnes és Gurmai Zita leragasztott szájjal mentek be a parlamenti ülésre, a párbeszédes Szabó Tímea pedig gyertyát gyújtott. Tették mindezt akkor, amikor valamelyik fideszes képviselő nagyon-nagyon macsó kijelentése került a célkeresztbe, vagy a jobboldalon valamiért ikonnak nevezett Ákos nevű énekes vetemedett vállalhatatlan megnyilatkozásra, netán épp Kövér László ragadtatta el magát, és ontotta a hülyeségeit a nőkkel kapcsolatban.

Dömötör Csaba most azt a látszatot igyekezett kelteni, hogy a nők bántalmazásának és a zaklatási ügyeknek vannak világnézeti és pártvonatkozásai, és nem véletlen, hogy legújabban egy, a hitetlen és hazátlan ellenzékhez közeli művész került terítékre. Gothár Pétert ugyanis az ellenzékhez, pontosabban a megboldogult SZDSZ-hez sorolják a kormányoldalon, s a történteket igyekeznek úgy beállítani, mintha az általuk balliberálisnak nevezett ellenzék szexuális szabadosságának lett volna a következménye, hogy Gothár egy színésznőt zaklatott a Katona József Színházban.

Ilyesmi, és ezt már mi tesszük hozzá idézőjelben - vagyis, nem kevés iróniával - egy rendes, tisztességes, konzervatív és keresztény értékeket valló színháznál nem fordulhatna elő.

A jó és a rossz emberi tulajdonságok pártsemlegesek. Nincsenek pontos statisztikák, de joggal feltételezhetjük, hogy az erőszakos bűncselekményeket a lopásokat (most nem a politikusokról, hanem a rajtakapott és elítélt közemberekről beszélünk) ugyanolyan arányban követik el jobb-és baloldali emberek. És nagy valószínűséggel a magukat mélyen kereszténynek nevezők is ugyanolyan arányban csalják meg a párjukat, bliccelnek a villamoson, mint azok, akik nem járnak templomba.

Ilyen a világ, ilyenek vagyunk mi emberek. Ezt tudnánk mondani Dömötör Csabának, ha nem volna fölösleges bármit is mondani neki. Tudja ezt ő nélkülünk is, csak hát most talált egy faforgácsot, és abból igyekszik erdőt varázsolni.