Csak egy perc – ennyit kér az MSZP a köztévétől

Nagy András 2019. május 15. 07:57 2019. máj. 15. 07:57

Levélben fordult Tóth Bertalan az MTVA-hoz és az M4 sportcsatornát kiadó Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatójához, miután kedden a Kúria úgy döntött, hogy nem volt jogsértő, hogy az állami sportcsatorna lényegében leadta a Fidesz kampányfilmjént az egyik 1 perces híradójában. A szocialista párt csupán annyit kér a közmédiától, hogy két napon belül az MSZP kampányfilmjét is adják le hasonló módon.

A Hírklikk is beszámolt róla, hogy tíz nappal ezelőtt, a Fradi-Újpest bajnoki meccs szünetében a M4 sportcsatorna az 1 perces híradójában gyakorlatilag egy az egyben levetítette a Fidesz kampányfilmjét. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ezért meg is büntette a közmédiát, mondván: jogosulatlanul tette közzé a Fidesz politikai reklámjának minősülő médiatartalmat.

Ám a Kúria kedden mégis úgy foglalt állást, hogy nem volt jogsértő az M4 híradásnak álcázott propagandatevékenysége, mivel a fideszes kampányvideóba itt-ott azért beleszerkesztettek. Ezért, az esélyegyenlőség jegyében Tóth Bertalan azzal a kéréssel fordult az MTVA-hoz, illetve az M4-et kiadó állami médiaszolgáltató céghez, hogy az MSZP kampányfilmjét is tegyék közzé az M4 vagy az M1 az "1 perc" című műsorukban.

Levelében Tóth Bertalan hivatkozik is a Kúria mai határozatára, mi szerint az eredeti hangsáv helyett narrátor alkalmazása érdemi tartalmi szerkesztésnek tekinthető, így az már nem minősül politikai reklámnak, tehát nem is kifogásolható. A Fidesz kampányfilmjéhez hasonlóan, az ő filmük üzenetének tömörítéséhez, annak kevésbé lényeges elemeinek kivágásához, a kampányfilm főbb üzeneteit felerősítő narrátor alkalmazásához az MSZP is hozzájárul – jelezte.

Az MSZP elnöke 48 órán belül visszajelzést kért a közmédiától, hogy pontosan mikor és hol kerül sor a Magyar Szocialista Párt kampányfilmjének bemutatására.