Csak provokáltak Orbánék a tüntetést tiltó törvénnyel

Nagy András 2018. december 27. 17:08 2018. dec. 27. 17:08

Váratlanul visszavonták a törvényt, amely bizonyos napokra megtiltotta volna a tüntetést a Kossuth téren. Schiffer András szerint elég világos, hogy csak a kormány kommunikációs célját szolgálta a javaslat.

Az ellenzéki hangok kizárása az ország főteréről ősszel jutott a kormány eszébe. Legalábbis november első felében nyújtották be azt a trükkös módosító javaslatot, amely településkép védelméről szóló törvényben tiltotta volna ki a tüntetőket nem kevés közterületről a nemzeti- és egyéb ünnepi időszakokban.

A javaslat legnagyobb felzúdulást kiváltó eleme az volt, amelyik a Kossuth térről az egész adventi időszakra kitiltotta volna a demonstrációkat, ám a végszavazásra váró változatból az adventi rész már kikerült, a helyszínek közül pedig kizárólag a Kossuth tér maradt. Aztán hétfőn kiderült, hogy szép csendben még ezt a felpuhított javaslatot is visszavonták.

Schiffer András szerint azonban maga a törvény, és a visszavonása is pusztán kommunikációs trükközés volt. Egyrészt, ha ez valóban egy átgondolt, és komoly elképzelés lett volna a kormány részéről, akkor már az új gyülekezési törvény nyári elfogadásakor be lehetett volna illeszteni az új jogszabályba.

Taktikai szempontból persze érthető a Fidesz visszakozása, de ez is mutatja az eredeti szándék komolyságát – véli a jogász. Schiffer András úgy látja, hogy a decemberi tüntetések kapcsán elkezdődött egy erőpróba a kormány és ellenzéke között, ám Orbánéknak most nem érdeke a konfliktus.

A kormány kommunikációja az, hogy a hangtalan parlamenti ellenzéket az erőszakos tüntetőkkel összemosva gyengének és vergődőnek igyekeznek láttatni, miközben magukat pedig a nyugodt és bölcs erőként próbálják bemutatni – mondja. Orbán Viktor karácsony előtti rádióinterjújából ez világosan kihallható volt Schiffer András szerint.

Bár a jogász ebben a formában konkrétan nem jelentette ki, hogy a rabszolgatörvény-ellenes tüntetési hullám hatására fújt visszavonulót a kormány, de azért nem nehéz összefüggést találni az események között. „Nyilván úgy látták bölcsebbnek, ha nincsen olyan korlátozás, ami adott esetben a konfliktus eszkalálódásához hozzájárulhat” – mondta.

Magáról a visszavont törvényről Schiffer egyébként azt gondolja, hogy „mindenképpen túlmegy az arányosság elvén”, azaz térben és időben aránytalanul korlátozza a gyülekezés szabadságát. Helyesnek tartja tehát, hogy visszavonták, azonban a lényegen, vagyis azon, hogy már eredetileg is csak provokatív céllal terjesztették be, ez sem változtat.