Csalásért elítélt fideszes polgármester jutalmazott meg rendőröket

HírKlikk 2024. május 7. 06:15 2024. máj. 7. 06:15

„Gratulálok a kitüntetetteknek és hálásan köszönjük a rendőrség kötelékében dolgozóknak a szolgálatot!” – ezt az emelkedett hangvételű üzenetet osztotta meg Facebook-oldalán Tát Margit, a Békés megyei Méhkerék polgármestere.

Tát még április 23-án, a Rendőrség Napján osztotta meg a bejegyzést, annak apropóján, hogy a megyei rendőr-főkapitányság rendezvényén egy kötegyáni útlevélkezelőnek és Méhkerék körzeti megbízottjának is ajándékcsomagot adott át – írja a posztot kiszúró Magyar Hang.

A lap hozzáteszi, a polgármester szívbeli gratulációját csupán egy apróság árnyékolja be: az, hogy Tát Margit és hét bűntársa bizonyítottan 31 millió forintnyi uniós forrást csalt el. Amiért a Gyulai Törvényszék 2022 februárjában jogerősen elítélte a fideszes polgármestert és társait, Tátot pedig külön egy év tíz hónap, végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetéssel is sújtották.

Az ügyről annak idején a Magyar Narancs számolt be részletesen: cikksorozatukból kiderül, hogy a méhkeréki önkormányzat sikerrel pályázott meg egy 31 milliós összértékű EU-forrást, amelyet hivatalosan a helyi iskolásoknak szervezett bűnmegelőzési programokra költöttek volna. Az alaposan dokumentált projekt valójában csak virtuálisan létezett: a méhkeréki gyerekeket sem táborozni, sem kórházlátogatásra nem vitték el, bár minden programpontot gondosan „lepapíroztak” a csalás résztvevői. Olyan gondosan, hogy a forrás elszámolásában az Emberi Erőforrások Minisztériuma sem talált kivetnivalót – igaz, ők csak a beküldött iratanyagot nézték át. A forrásnak csak mintegy felét fizették vissza a vádlottak, 2022-ben pedig a méhkerékiek újraválasztották az éppen felfüggesztett börtönbüntetését töltő Tát Margitot.

A helyieket tehát nem zavarta néhány tízmillió forint eltüntetése – és a Tát Margit Facebook-oldalán látottak alapján, a rendőrséget sem. A Magyar Hang kérdéseket küldött a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányságnak: nem érzik erkölcsileg összeférhetetlennek, hogy munkatársaikat egy csalás – sőt, bűnmegelőzési források elcsalása – miatt jogerősen börtönbüntetésre ítélt polgármester jutalmazza meg? Kitüntetett kollégáik a helyzet ismeretében nem adják vissza az ajándékcsomagot?

Rövid válaszlevelük szerint nekik nem a kitüntető személye számít. „Az önkormányzati elismeréseket a képviselő-testületek ítélték oda kollégáinknak, és a testületek képviseletére jogosult tisztségviselők adták át. A díjakat az önkormányzatoktól, illetve a helyi képviselő-testületek tagjait megválasztóktól érkező visszajelzésként értékeltük és fogadtuk el.  A továbbiakban is azon dolgozunk, hogy Békés vármegye lakosait segítsük, a biztonságukat erősítsük, a megbecsülésükre rászolgáljunk” – írta a főkapitányság sajtóosztálya.