Csődöt mondott a magyar titkosszolgálat

HírKlikk 2018. november 22. 06:22 2018. nov. 22. 06:22

A menekültstátusz gyors megadása elterelte a figyelmet arról, milyen károkat okozott a magyar diplomácia és a titkosszolgálatok tekintetében Gruevszki tetten ért szöktetése.

A Gruevszki-ügy egy fiaskó – így értékelik a volt macedón kormányfő Magyarországra csempészését titkosszolgálati körökben – írja a HVG. 

A lap magyar szolgálatokat jól ismerő forrása azt mondja: Orbánnak, a külügynek és az Információs Hivatalnak is kínos, így lebukni. Arra is van magyarázata, hogyan derülhetett ki a volt macedón miniszterelnök kimenekítésének összes részlete. A német közszolgálati Deutsche Welle helyi kiadásához szerinte magától nem esnek be információk a szöktetésben részt vevő diplomaták nevével. A forrás azt vélelmezi, hogy a NATO szövetségeseink látókörébe kellett, hogy kerüljön ez az akció, és ők adhatták tovább annak részleteit a döntéshozóknak.

Az már politikai döntés volt, hogy ezeket kitolták a sajtónak. Szerinte azért hozhatták nyilvánosságra, hogy Orbánnak üzenjenek: „látjuk, amit művelsz, és műveltek az oroszokkal és Putyin szövetségeseivel, eddig, és ne tovább!” A Gruevszki-ügy rámutat arra, hogy nem vagyunk megbízható szövetségesek, egyre inkább Moszkva szövetségesének, árulónak tekintenek bennünket – mondja.

Forrás: HVG